nieuws

‘Pensioenfondsen verliezen risico beleggen uit het oog’

Pensioen

‘Pensioenfondsen verliezen risico beleggen uit het oog’

Bestuurders van pensioenfondsen zijn zo bezig met herstelplannen en nieuwe regels dat ze de risico’s van beleggen uit het oog lijken te verliezen. Dat tekent het Financieele Dagblad op uit de mond van René van de Kieft (ex-ABP), de nieuwe bestuursvoorzitter van pensioenuitvoerder MN.

Hij wijst op grote risico’s bij beleggen in vastrentende en zakelijke waarden. “Bij vastrentend weten we dat het rendement de komende tijd extreem laag is, terwijl we toch een groot deel van het pensioenvermogen in staatsobligaties moeten beleggen.” Aandelen vormen eveneens een risico omdat zij al enkele jaren veel harder stijgen dan de reële economie. “Een fonds kan fijnmazig kijken naar de impact van de beleggingsrisico’s in relatie tot het rendement. Bij vastrentend zie je bijvoorbeeld meer aandacht voor hypotheken. Staatsobligaties buiten Europa zijn wellicht te overwegen.”
Van de Kieft wil geen soepeler regels die pensioenfondsen beschermen tegen de lage rente: “Die is dramatisch voor pensioenfondsen en verzekeraars. Het is dan verleidelijk om aan staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken te vragen de regels te veranderen, maar ik geloof niet dat dat de oplossing is.” In plaats van de lage rente ziet hij in beleggingen de grootste risico’s. “Het probleem is dat de verplichtingen zoveel aandacht opeisen dat we de andere kant van de balans uit het oog lijken te verliezen.”

Reageer op dit artikel