nieuws

Mercer: ‘18% van werkgevers compenseert versoberde pensioenopbouw niet’

Pensioen

Mercer: ‘18% van werkgevers compenseert versoberde pensioenopbouw niet’

Bijna één op de vijf werkgevers stelt geen vergoeding beschikbaar om de gemaximeerde pensioenopbouw voor werknemers met een jaarsalaris boven de € 100.000 te compenseren. Dit blijkt uit onderzoek van Mercer onder 144 belangrijke Nederlandse bedrijven en multinationals. “Werkgevers die nu nog geen regeling hebben, doen dit vermoedelijk bewust. De overheid verplicht deelname niet en de fiscale voordelen van een nettopensioen- of lijfrenteregeling zijn beperkt”, zegt Tim Burggraaf, Partner bij Mercer.

Vanaf 1 januari 2015 is het voor werknemers met een jaarinkomen boven € 100.000 niet meer mogelijk om fiscaal gunstig pensioen op te bouwen. Volgens het onderzoek treft daarom ruim 82% van de werkgevers een compensatieregeling voor veelverdieners. Van deze bedrijven biedt 61% de werknemers een regeling aan om pensioenvervangend inkomen te sparen. Bijna twee derde van deze bedrijven biedt een nettopensioenregeling aan en 7% faciliteert een nettolijfrenteregeling. Van de resterende 39% van de bedrijven die wel compenseert maar nog geen regeling heeft getroffen, is 66% ook niet van plan dat dit jaar te doen. “Sommige werknemers bouwen met hun compensatiebedrag liever vrij vermogen op. Ook al weten we waarom sommige bedrijven niet compenseren, blijft dit percentage behoorlijk hoog”, aldus Burggraaf.

Veel van de ondervraagde bedrijven kiezen volgens Mercer voor een nettopensioenregeling voor hun werknemers. “Een nettopensioenregeling is zeker niet altijd de beste keuze vanuit de deelnemer geredeneerd. Meestal is het voor de werkgever wel de beste keuze die graag wil dat de deelnemer geen pensioentekort oploopt. De vraag is dus hoeveel deelnemers uiteindelijk vrijwillig gebruik gaan maken van deze regelingen. Dat gaan we later dit jaar bekijken en dan is het plaatje compleet”, zegt Burggraaf. Uit de rondvraag bleek verder dat 55% van de compensatieregelingen wordt uitgevoerd door de huidige pensioenuitvoerder, 45% doet dit buiten de deur.

Reageer op dit artikel