nieuws

Helft huishoudens blijkt teveel voor pensioen te sparen

Pensioen

De helft van de Nederlandse huishoudens spaart meer voor pensioen dan wat ze zelf zeggen nodig te hebben. Een groep van 35% van de huishoudens spaart te weinig ten opzichte van hun eigen pensioenwens. Met name zelfstandigen en gescheiden mannen en vrouwen komen te kort.

Helft huishoudens blijkt teveel voor pensioen te sparen

Dat concluderen onderzoekers van Netspar, de denktank op het gebied van pensioen, in een rapport waar het FD vandaag over bericht. Afgezet naar wat mensen zelf als een toereikend pensioen beschouwen, spaart een grote groep te veel. Zelfs als er rekening mee wordt gehouden dat de pensioenen nog 20% lager kunnen uitvallen door de markt, spaart de helft van de mensen nog steeds ten minste 10% te veel, volgens Netspar. “Dat duidt erop dat geld waarschijnlijk niet optimaal over de levenscyclus wordt verdeeld”, aldus de onderzoekers in het FD.

Maatwerk
Het feit dat zo veel huishoudens te veel voor hun oude dag opzijleggen, staat haaks op het gevoel dat momenteel in de samenleving leeft. Veel werknemers vrezen juist dat ze niet op een toereikend pensioen uit zullen komen, mede door recente ingrepen van het kabinet op het gebied van de pensioenopbouw. Volgens de onderzoekers laten de grote verschillen zien dat er meer behoefte is aan maatwerk.

Netspar heeft niet alleen naar het pensioen inclusief de AOW gekeken, maar ook naar de eigen woning en eventuele extra pensioenspaarpotjes van mensen. Wanneer met al deze zaken rekening wordt gehouden, gaan Nederlanders er in het algemeen op vooruit als ze met pensioen zijn, aldus Netspar.

Reageer op dit artikel