nieuws

‘Dekkingsgraad pensioenfondsen weer op crisisniveau’

Pensioen

De dekkingsgraden van pensioenfondsen zijn door de gedaalde rente weer op het niveau van crisisjaar 2008, schrijft het FD. De dekkingsgraden lijken minder hoog, maar dat komt door een kunstmatige ophoging van de rekenrente uit 2012.

‘Dekkingsgraad pensioenfondsen weer op crisisniveau’

Als met deze ultimate forward rate geen rekening wordt gehouden staat de gemiddelde dekkingsgraad nu op 95%, in plaats van de 104% als wordt gerekend met de verhoogde rente. Dat zegt Dennis van Ek, actuaris van Mercer.  “In 2008 daalden de dekkingsgraden, doordat de AEX halveerde. De afgelopen jaren is de aandelenmarkt weer hersteld, maar dit herstel is volledig teniet gedaan door de gedaalde rente, want de stand is weer 95%. De 30-jaarsrente daalde van ongeveer 4% eind 2008 tot onder de 1% nu”, zegt Van Ek.

Pensioenfondsen zijn vanwege hun lange termijnverplichtingen heel erg afhankelijk van de rente. De momenteel zeer lage rente, onder meer veroorzaakt door het stimuleringsbeleid van de ECB, is funest voor de financiële positie van de fondsen. De grootste pensioenfondsen (ABP, PFZW, PME en PMT) hebben nu allemaal een dekkingsgraad onder de 100%. Daarbij houden zij nog wel rekening met de ultimate forward rate. Zonder die berekening zouden de fondsen rond de 90% uitkomen.

Reageer op dit artikel