nieuws

Dekkingsgraad daalt tot onder wettelijk minimum

Pensioen

Dekkingsgraad daalt tot onder wettelijk minimum

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in maart gedaald naar 104%, net onder het vereiste minimum van 105%. Dat blijkt uit de pensioenthermometer van Aon.

De belangrijkste oorzaak van de gedaalde dekkingsgraad is volgens Aon de lage rente, die mede het gevolg is van de start van het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB). De beleidsdekkingsgraad is met één procentpunt gedaald en stond per eind maart op 108%. Dat is 2% onder de grens (110%) om te kunnen beginnen met indexeren.

Pensioenfondsen mogen hun beleidsbeslissingen sinds 1 januari 2015 niet meer baseren op de actuele dekkingsgraad, maar moeten dit doen op basis van de zogeheten ‘beleidsdekkingsgraad’. Deze is gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden. Bij een beleidsdekkingsgraad onder de 110% kunnen pensioenfondsen niet indexeren. “De kans op indexatie wordt de komende jaren steeds kleiner,” zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt. “Doordat de actuele dekkingsgraad al geruime tijd onder de beleidsdekkingsgraad ligt, zal de beleidsdekkingsgraad verder dalen. Veel pensioenfondsen zullen een herstelplan moeten opstellen en dat uiterlijk 1 juni indienen bij De Nederlandsche Bank.”

Reageer op dit artikel