nieuws

ABP-pensioen wordt in 2016 niet verhoogd

Pensioen

ABP, het pensioenfonds voor de overheid, verhoogt in 2016 de pensioenen niet. Ook de eerste jaren daarna is de kans dat de pensioenen meegroeien met de lonen “zeer, zeer beperkt”, volgens Corien Wortmann-Kool, de nieuwe voorzitter van ABP, vandaag in NRC Handelsblad. De achterstand op de lonen loopt daarmee op tot 10%.

ABP-pensioen wordt in 2016 niet verhoogd

Volgens Wortmann-Kool drukt de lage rente op de dekkingsgraad van ABP. Het grootste pensioenfonds van Nederland heeft een vermogen van € 344 mrd en heeft 2,8 miljoen deelnemers die al een aantal jaar geen pensioenverhoging hebben gekregen. Tegen NU.nl zegt Wortmann-Kool dat de nieuwe strengere regels voor pensioenfondsen dus op geen slechter moment hadden kunnen komen. “De keuzes van de ECB hebben wel een heel beroerd effect op de rentestand en daarmee op onze pensioenen. Dat vind ik voor ons toch een heel erg lastig punt. Het beleid van de ECB is goed voor de export, maar pakt slecht uit voor onze pensioenen. De timing met die ongekend lage rente, is dan wel heel ongelukkig”, zegt de in januari aangestelde ABP-voorzitter.

Wortmann-Kool is ook niet te spreken over het idee van De Nederlandsche Bank om de pensioenpremie te verlagen voor hogere inkomens en noemt het ‘een enorme hypotheek op de toekomst’. “President Klaas Knot van DNB voert de discussie heel erg macro-economisch en vanuit het hier en nu”, zegt Wortmann-Kool tegen het NRC. “We sparen te veel, dus we moeten we volgens Knot minder pensioen opbouwen. Dat is gunstig voor de salarissen en gunstig voor de schatkist van minister Dijsselbloem. Maar als we doorgaan met forse stappen, gaan we echt de pensioenen aantasten.” De ABP-voorzitter ergert zich ook aan het ‘kortetermijndenken’ in de discussie over hervorming van het pensioenstelsel. “In politiek Den Haag wordt zo gemakkelijk gepraat over minder pensioen opbouwen en belasting heffen over de inleg. Voor je het weet wordt de miljardenpensioenpot een gemakkelijk doelwit. En dat mag niet gebeuren. Wat ik het erge vind, is dat Klaas Knot meezingt in dat koor.”

Reageer op dit artikel