nieuws

Loyalis ZZP Pensioen: ‘Wij geven helemaal geen advies’

Pensioen

Loyalis ZZP Pensioen: ‘Wij geven helemaal geen advies’

Bright Pensioen reageerde al eerder op het kritische onderzoek van vergelijker MoneyWise over de drie nieuwe aanbieders van ZZP-pensioen, maar nu zijn ook de makers van het Loyalis ZZP Pensioen in de pen geklommen. Ze vinden onder meer dat MoneyWise de plank misslaat door te stellen dat Loyalis met het organiseren van informatieavonden in de buurt van advisering komt. “Onze informatie-avonden zijn niet te kenmerken als advies.”

Volgens het recente rapport van vergelijker MoneyWise hebben de drie nieuwe aanbieders van pensioen voor ZZP’ers hun zaakjes nog niet op orde. Het gaat om Loyalis ZZP Pensioen, Bright Pensioen en Brand New Day, waarbij die laatste er het beste afkomt. Bright voerde al eerder aan dat MoneyWise verkeerde informatie in het rapport heeft staan. Loyalis, de uitvoerder van ZZP Pensioen (een initiatief van vier samenwerkende ZZP-organisaties) volgt nu ook. “Wij zijn blij met opbouwende kritiek. Want daar wordt het Loyalis ZZP Pensioen beter van”, aldus een statement op de website zzppensioen.nl. Maar, vervolgens komt de club met dertien kritische punten.

Advies
MoneyWise zegt bijvoorbeeld dat Loyalis met het organiseren van informatieavonden in de buurt van advies komt en dus vergunningplichtig is. Het rapport: “Wat opvalt in de communicatie is dat de vier ZZP-organisaties veel roepen in de media over ‘hun pensioenregeling’. Men organiseert informatieavonden, waarbij men uitlegt hoe het ZZP Pensioen werkt, wat de voordelen zijn, hoe ze in vergelijking tot andere mogelijkheden uit de verf komen en hoe consumenten andere pensioenvoorzieningen kunnen overzetten naar het ZZP Pensioen van Loyalis. Dit zit wel heel dicht aan tegen advies en dat betekent dat de betreffende ZZP-organisaties een AFM vergunning zouden moeten hebben.” Loyalis weerlegt dit. “Het is niet juist om de informatieavonden te kenmerken als ‘advies’, omdat een algemene uitleg of toelichting geen advies is, een presentatie waarbij informatie wordt gegeven over een specifiek product aan een grote groep eveneens geen advies is en het product niet wordt aanbevolen in de context van ‘persoonlijk advies’. Er wordt niet gesteld dat het ZZP Pensioen passend is voor een persoonlijke situatie. Dat moet de aanwezige in de zaal uiteindelijk zelf bepalen.”

Prognose
MoneyWise had verder als kritiek dat bij Loyalis een prognose van het eindkapitaal mist. De aanbieder zegt daarop: “In plaats van een prognose van het eindkapitaal wordt een prognose van de uitkering getoond. Wij zijn van mening dat de netto uitkering na de pensioendatum belangrijker informatie biedt voor de klant. Het tonen van een prognosekapitaal is voor beleggingsinstellingen niet verplicht. Wij denken dan ook niet dat hier sprake is van ‘onvoldoende’ of ‘misleidende’ informatie.”

Bijsluiter
Ook merkt MoneyWise op dat ZZP Pensioen geen financiële bijsluiter heeft en hierdoor geen pessimistisch en historisch rendement toont. Loyalis: “Hier wordt de plicht voor verzekeraars om de Financiële Bijsluiter op te nemen verward met de plicht voor beleggingsinstellingen om de Essentiële Beleggingsinformatie te publiceren. Loyalis Sparen & beleggen, die het Loyalis ZZP Pensioen uitvoert, is een beleggingsinstelling en geen verzekeraar. Op dit moment worden de uitkomsten van de pensioencalculator berekend met het verwachte rendement. Hier zullen we nog het 4% vergelijkingsrendement en het pessimistische rendement aan toevoegen. Het historisch rendement voegen we niet toe, omdat onze fondsen nog geen historie hebben.”

Loyalis steekt ook de hand in eigen boezem. De uitvoerder belooft de uitgangspunten voor de berekening van de netto uitkering duidelijker te vermelden.

Reageer op dit artikel