nieuws

DNB ziet niets in versoepeling pensioenregels vanwege lage rente

Pensioen

DNB ziet niets in versoepeling pensioenregels vanwege lage rente

De Nederlandsche Bank (DNB) ziet geen noodzaak om pensioenfondsen die worstelen met de lage rente op korte termijn tegemoet te komen. De huidige regels werken goed en zijn er niet voor niets, aldus Olaf Sleijpen, directeur toezicht pensioenen bij DNB (foto), in gesprek met het FD vandaag.

“We begrijpen dat het nu heel lastig is voor de fondsen om beleggingskeuzes te maken, dat willen we niet bagatelliseren. Maar er is geen reden voor paniekvoetbal”, aldus Sleijpen tegen het FD.

De pensioenwereld vindt dat het kabinet pensioenfondsen meer ruimte moet geven om het hoofd te bieden aan de lage rente, omdat de situatie nijpend begint te worden voor de pensioenen. Pensioenfondsen zijn vanwege hun langetermijnverplichtingen sterk afhankelijk van de lange rente.

Sleijpen houdt de boot echter af. Weliswaar zijn 160 pensioenfondsen in onderdekking geraakt door de lage rente, maar mede door de nieuwe regels per 2015 hoeven deze fondsen waarschijnlijk niet te korten dit jaar, stelt hij.

Fondsen mogen tekorten tegenwoordig over tien jaar uitsmeren. “Je ziet dus dat het nieuwe toetsingskader zijn werk doet. De bedoeling was dat pensioenfondsen schokken beter op konden vangen en dat gebeurt nu ook.”

Sleijpen begrijpt dat het voor veel fondsen lastig is, maar stelt dat de regels er voor een reden zijn. “Pensioenfondsen die er slecht voor staan kunnen anders in de verleiding komen om te veel risico te nemen in de hoop snel weer uit het dal te komen. Het zogeheten “gambling on resurrection”. Dat willen we voorkomen.”

Op de vraag van het FD of pensioenfondsen dan nu niet vast komen te zitten, stelt Sleijpen dat sommige pensioenfondsen inderdaad tegen beperkingen aan lopen. “Maar dat is dus om te voorkomen dat er verkeerde afwegingen worden gemaakt”.

DNB publiceerde vandaag ook een bericht dat vanwege de sterk gedaalde rente veel pensioenfondsen deze zomer een herstelplan moeten indienen. Anders dan in de vorige periode van herstelplannen leidt dit minder snel tot kortingen op pensioenen, meldt DNB.
“Het nieuwe toezichtkader vangt schokken zoals een rentedaling namelijk geleidelijker op dan onder het oude kader het geval was. De nieuwe toezichtregels werken in dit opzicht symmetrisch: meevallers leiden ook minder snel tot verhogingen van pensioenen. De stabiliteit van het stelsel is met het nieuwe Financiële Toetsingskader daardoor vergroot”, concludeert DNB.

Sleijpen voorziet overigens wel problemen voor de pensioenen als de rente langdurig zo laag blijft. Om daar iets tegen te kunnen doen, is volgens DNB een fundamentele herziening van het stelsel nodig. “Daarom is het goed dat er nu wordt gediscussieerd hoe het pensioenstelsel gemoderniseerd kan worden”, aldus Sleijpen.

Reageer op dit artikel