nieuws

Wijze van beleggen pensioeninleg belangrijk voor Nederlanders

Pensioen

Meer dan de helft van de Nederlandse pensioengerechtigden vindt het belangrijk hoe hun pensioeninleg wordt belegd. Vooral de wapenindustrie en mensenrechtenschenders zorgen voor afkeur bij Nederlanders. Dat blijkt uit een paper bij een proefschrift van Arian Borgers, die promoveert aan de Tilburg University.

Wijze van beleggen pensioeninleg belangrijk voor Nederlanders

Nederlanders zouden de meeste afkeer hebben van investeringen waarvan de wapenindustrie en mensenrechtenschenders profiteren, blijkt uit het paper. Vooral vrouwen hebben een afkeer tegen ‘foute’ investeringen. Zij zouden zelfs bereid zijn met minder pensioen voor een goede belegging van hun pensioengeld. Het onderzoek werd gevoerd onder ruim 1.700 respondenten.  Zij gaven aan dat er relatief weinig bezwaar is tegen investeren in tabak en alcohol.

Of er daadwerkelijk vorm wordt gegeven aan de voor- en afkeuren is nog maar de vraag. Uit Borgers’ onderzoek bleek namelijk ook dat ongeveer een derde van de mensen te weinig ‘financieel geletterd’ is om in de financiële keuzes ook echt rekening te houden met hun ethische principes.

Reageer op dit artikel