nieuws

PPI’s beheren half miljard aan pensioenvermogen

Pensioen

De elf PPI’s in Nederland beheren zo’n € 0,5 miljard aan pensioenvermogen. Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). De premiepensioeninstellingen hebben sinds begin 2012 voor € 253 mln verplichtingen overgenomen van pensioenfondsen en levensverzekeraars.

PPI’s beheren half miljard aan pensioenvermogen

Met het halve miljard vormen de prille premiepensioeninstellingen een kleine speler in de markt voor beschikbare premieregelingen. Pensioenfondsen beheren volgens de meest recente cijfers (ultimo 2012) €4,8 miljard van deze markt en levensverzekeraars €9,1 miljard.

Groei
PPI’s hebben sinds begin 2012 voor € 253 mln verplichtingen overgenomen van pensioenfondsen of levensverzekeraars. Pensioengelden dus van werkgevers die ervoor gekozen hebben om hun pensioenregeling niet langer door een levensverzekeraar of een pensioenfonds uit te laten voeren. De premiebijdragen stijgen sterk. Vanaf 2012 hebben PPI’s voor € 207 mln aan premies ontvangen, waarvan € 67 mln in het meest recente kwartaal. Een derde factor waardoor het beheerde vermogen groeide zijn volgens DNB positieve beleggingsresultaten (+ €30 mln).

Lifecycle
Bij sommige PPI’s geldt dat deelnemers zelf een keuze kunnen maken om af te wijken van de aangeboden life cycle beleggingsmix. Momenteel geldt dat voor zo’n 5% van het beheerde vermogen gekozen is voor deze zogenoemde ‘opting out’, zo meldt DNB.

Reageer op dit artikel