nieuws

Lakeman: ‘DNB wil van de kleinere instellingen af’

Pensioen

Lakeman: ‘DNB wil van de kleinere instellingen af’

Pieter Lakeman heeft in het NOS Radio1 Journaal flink uitgehaald naar De Nederlandsche Bank. Volgens de financieel activist heeft de toezichthouder last van ‘weke knieën en een slappe rug’. Om die redenen richtte Lakemans Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) het meldpuntdnb op. De eerste melding heeft hij al binnen.

Volgens Lakeman maakt DNB stevig gebruik van zijn macht in de Nederlandse financiële sector. Lakeman: “Er worden bijvoorbeeld eisen gesteld als: u moet de onderneming maar overdragen aan een andere onderneming die wordt aangewezen door DNB en als u dat niet doet, krijgt u een streepje achter uw naam. Zo’n streepje betekent dat je nergens meer een functie in de financiële wereld kunt bekleden, want DNB is vrijwel almachtig in de financiële wereld, althans in Nederland. Daar wordt nogal gebruik van gemaakt.”

Kleine partijen
Volgens Lakeman is DNB erop uit om de kleine financiële instellingen kwijt te raken. “Ik vermoed zeker dat daar een bepaalde strategie achter zit. Die is al door DNB zelf naar voren gebracht. Ze willen van de kleinere instellingen af. Ze willen grotere instellingen.” De motivering daarvoor is volgens de voorzitter van SOBI vaak onduidelijk. “In het algemeen valt het me op dat er vrij vage kritiek wordt geuit. Geen concrete argumenten. Meer in de trant van ‘we hebben zorgpunten’, ‘we voelen ons niet comfortabel’ of ‘u moet maar eens even uitleggen dat u toekomstbestendig bent’. Vooral voor kleine instellingen, zonder enorme mankracht, is het moeilijk aan zulke vage ideeën te voldoen.”

Luister hier het volledige gesprek met Lakeman terug.

Reageer op dit artikel