nieuws

Pensioen-klant mogelijk dupe halvering pensioenadviseurs

Pensioen

NLG Pensioenservices (pensioenbureau ontstaan uit de Noordeloos Groep) is bezorgd over de gevolgen van het wegvallen van de helft van de pensioenvergunningen. "Wij zien nog heel weinig beweging in de markt als het om het overnemen van pensioenportefeuilles gaat", zegt directeur Eric Lacroix. "Als dit niet goed, zorgvuldig en op tijd gebeurt gaat dat ten koste van het klantbelang."

Pensioen-klant mogelijk dupe halvering pensioenadviseurs

Vorige week maakte de AFM bekend dat per 1 januari jl. 1.076 pensioenvergunningen zijn verstrekt aan financiële dienstverleners. Op basis van eerdere opgave zou bijna het dubbele aantal in aanmerking komen. "Wij hebben verzekeraars er veelvuldig op gewezen tijdig in beeld te hebben wie van hun adviseurs per 1 januari 2014 wel of niet over een pensioenvergunning zou beschikken", aldus Lacroix. "Wij opereren actief en breed in markt juist waar het gaat om het overnemen van pensioenportefeuilles, maar wij nemen nog weinig beweging waar", zegt Lacroix.
Tijd nodig
Volgens Lacroix is er behoorlijk wat tijd nodig voor een goede overdracht van een pensioenportefeuille. Een overnemende adviseur moet de tijd krijgen om goed te kunnen beoordelen hoe de portefeuille in elkaar steekt. Of deze voldoet aan alle wetgeving en of er geen juridische haken en ogen aan zitten. Die check moet eerst plaatsvinden. Als alles okee is dan zou het voor de overdragende adviseur fijn zijn als hij samen met de nieuwe adviseur de klant bezoekt. Ik zou tenminste zelf willen beslissen wie er naar mijn klanten gaat", stelt Lacroix. "Als een klant zomaar met een nieuwe adviseur wordt geconfronteerd, zet hij zijn hakken in het zand."
Directe concurrent
Lacroix vraagt zich ook af of de adviseur die zijn pensioenportefeuille niet tijdig overdraagt, zich realiseert dat dit ook voor hem en zijn kantoor negatief kan uitpakken. "Als hij zijn portefeuille niet op tijd overdraagt, dan is de verzekeraar gedwongen de post (klant) terug te nemen en hiervoor een andere partij te zoeken. Dit zou zo maar een directe concurrent van hem kunnen zijn."
Lacroix schat in dat het om een kleine duizend pensioenportefeuilles gaat. "Stel dat het om vijf contracten per adviseur gaat maal duizend. Dan hebben we het over 5.000 contracten cq klanten die gewijzigd moeten worden. En dan kan het gaan om contracten met één deelnemer, maar ook honderd deelnemers. Als partijen het op de laatste week laten aankomen, wordt het een puinhoop. Daar heeft niemand belang bij", waarschuwt Lacroix.

 
 

Reageer op dit artikel