nieuws

AFM verstrekt 1076 pensioenvergunningen

Pensioen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft 1076 pensioenvergunningen verstrekt aan financiële dienstverleners. Marktpartijen hadden tot 1 januari 2014 de tijd om aan de vakbekwaamheidseisen voor pensioenverzekeringen te voldoen.

AFM verstrekt 1076 pensioenvergunningen

Om aan de nieuwe eisen van Wft pensioen te voldoen, moesten partijen die hun werkzaamheden in pensioenverzekeringen wilden voortzetten, een diploma of een inschrijfbewijs voor een opleiding overleggen. Meer dan 2.000 financiële dienstverleners voldeden hieraan. Zij kregen tot 1 januari 2014 de tijd om te voldoen aan de nieuwe vakbekwaamheidseisen. In november 2013 hadden ruim 600 kantoren zich met hun diploma’s bij de AFM gemeld. In juli van dat jaar waren dat er nog 300. De toezichthouder verwachtte toen dat het uiteindelijke aantal vergunningen tussen de 500 en 1.000 zal liggen.
Niveau
Het is de bedoeling van de AFM dat de dienstverlening in pensioenverzekeringen nu op een hoger niveau komt. Een belangrijke reden voor de nieuwe vergunning was het AFM-rapport Kwaliteit Advies Tweedepijler Pensioen uit 2010. Daaruit bleek dat ruim drie kwart van de pensioenadviezen aan het midden- en kleinbedrijf onvoldoende was.
Ingetrokken
De deelvergunning van partijen die wel een inschrijfbewijs hadden ingestuurd, maar geen diploma hebben overlegd wordt ingetrokken. Zij moeten binnen drie maanden hun portefeuille overdragen.

Reageer op dit artikel