nieuws

‘Pensioenplan ZZP misleidend’

Pensioen

Het Platform Zelfstandige Ondernemers, Stichting ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen en Zelfstandigen Bouw hebben overeenstemming bereikt over nieuw in te richten pensioenfonds dat openstaat voor kleine zelfstandigen. Maar volgens Jaap Oudijk, directeur Klant & Markt bij Generali, leert een nadere beschouwing van het plan dat de regeling "onder een valse vlag vaart".

‘Pensioenplan ZZP misleidend’

In zijn weblog op AMweb gaat Oudijk uitgebreid in op het nieuwe pensioenfonds voor zzp-ers. Hierin schrijft hij onder andere dat het model weliswaar voorziet in een uitkering bij ouderdom of arbeidsongeschiktheid, maar een pensioen is het volgens hem absoluut niet en ook zeker geen AOV.
Neppensioenfonds
Oudijk: "Inhoudelijk is het nieuwe pensioenfonds een verzameling lijfrentes of bankspaarrekeningen met een mager arbeidsongeschiktheidssausje. Door daarboven de pensioenvlag te hijsen verkrijgt het fonds een wettelijke status die het voor de Bijstandswet gelijk stelt aan pensioen. We schieten in de bescherming van de zzp’er echt door als we onder valse voorwendselen een neppensioenfonds optuigen om een probleem op te lossen, dat ook getackeld kan worden door alle fiscaal zuivere oudedagsvoorzieningen een zelfde status te geven voor de bijstand. Ik zie echt het verschil niet tussen een langdurig werkloze ex-werknemer zonder pensioen, maar met een opgebouwde lijfrente en een dito zzp’er als ze op een dag bij de bijstand moeten aankloppen."
Lees hier de hele weblog van Jaap Oudijk op AMweb.

Reageer op dit artikel