nieuws

Zwitserleven mag starten met PPI

Pensioen

De Nederlandsche Bank gaf afgelopen vrijdag groen licht voor de premiepensioeninstelling van Zwitserleven. De verzekeraar drukte zich in het verleden meermalen kritisch uit over het nieuwe vehikel waar steeds meer collega-verzekeraars instapten. Toch komt er nu ook een PPI uit Amstelveen.

Zwitserleven mag starten met PPI

Arjen van Zanten, algemeen directeur van de nieuwe pensioenuitvoerder, legt uit dat achterblijven simpelweg geen optie is. "De markt vraagt er om. Voor werkgevers heeft de PPI een aantrekkelijke bijklank. Het is modern, eenvoudig en goedkoop." Hij zegt dat Zwitserleven het echt anders gaat doen. "Bij de meeste verzekeraars die een PPI ontwikkelen gaat het om een copy paste van een bestaande pensioenregeling. Bestaande regelingen worden nagebouwd en goedkoper gemaakt en er wordt een beetje geknipt in diensten. Dat hadden wij ook kunnen doen, maar dan voeg je niet heel veel toe."

Twee producten
Twee producten staan op stapel: het Zwitserleven Nu Pensioen en de Zwitserleven Nu Pensioenrekening. Beide beleggen in Zwitserlevenfondsen en het vermogensbeheer gebeurt door SNS Asset Management.
Van Zanten: "De eerste, Nu Pensioen, is een defensief product, dat gaan we met name bij verlengingen aanbieden. Het is bedoeld voor werkgevers die willen versoberen en standaardiseren." De Nu Pensioenrekening wordt daarentegen neergezet als product voor de toekomst. "Dat wordt puur een individueel opbouwpotje. De enige dekkingen die erbij gesloten kunnen worden zijn een kapitaal bij overlijden en een dekking voor arbeidsongeschiktheid. Geen apart opgebouwd partnerpensioen, maar wat er op dat moment in de pot zit, plus x-maal het jaarsalaris afhankelijk van wat de werkgever afsluit."

Prijsoorlog
Zwitserleven wil met de nieuwe producten niet mee in de prijsoorlog, die collegaverzekeraar De Goudse recent afscheid deed nemen van de PPI-markt. Van Zanten: "We denken dat we een goede prijs-kwaliteit verhouding bieden voor beide producten. Je ziet nu dat de pensioenleeftijd naar 67 gaat, volgend jaar dalen de opbouwpercentages, dat kost allemaal geld om dat goed in te regelen." Zwitserleven gaat € 65 per deelnemer per jaar rekenen. "Daarmee zitten we in de middenmoot", aldus Van Zanten.
 

Reageer op dit artikel