nieuws

Slechts kwart Nederlanders weet wat nabestaandenpensioen is

Pensioen

Minder dan de helft van de mensen is zich bewust van de gevolgen van een scheiding voor hun pensioen, 28% van de woningeigenaren heeft nog nooit nagedacht over de woonlasten na pensionering en slechts een kwart van de mensen weet goed wat nabestaandenpensioen is.

Slechts kwart Nederlanders weet wat nabestaandenpensioen is

Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken in het kader van de Pensioen3daagse 2013 die morgen begint. Tijdens deze drie dagen zetten ruim 250 organisaties zich in om Nederlanders meer inzicht en overzicht te geven in hun pensioensituatie nu en later.

Onbekendheid
Slechts tien procent van de mensen maakt geregeld tijd vrij om zich te verdiepen in zijn/haar pensioensituatie, een kwart doet dat in het geheel niet. De helft van de ondervraagden met een middel- of eindloonregeling weet niet of zijn pensioen dit jaar gekort of geïndexeerd is. 42% van de ondervraagden zou wel meer inkomen willen opbouwen voor oudedag, maar heeft hier geen geld voor. Slechts een klein deel is bereid om nu geld in te leveren of hiervoor opzij te zetten.
100 jaar
Veel mensen verwachten nog steeds eerder te kunnen stoppen met werken dan de AOW leeftijd. 56% van de mensen tussen de 21 tot 57 jaar denkt uiterlijk op zijn 67ste te kunnen stoppen, terwijl voor deze groep de AOW-leeftijd gekoppeld is aan de (stijgende) levensverwachting en dit waarschijnlijk later wordt. 1 op de 3 baby’s die nu geboren worden, lijkt de leeftijd van maar liefst 100 jaar te gaan bereiken. En dat is nog een voorzichtige schatting volgens de recent gepubliceerde cijfers van het NIDI.

Reageer op dit artikel