nieuws

Pensioenuitvoerder eist vertrek bestuurders Duits vastgoedfonds

Pensioen

Pensioenuitvoerder eist vertrek bestuurders Duits vastgoedfonds

Pensioenuitvoerder PGGM eist het aftreden van de voorzitter van de raad van commissarissen van het in Berlijn gevestigde Vastgoedfonds GSW Immobilien AG (GSW). PGGM brengt dit als aandeelhoudersvoorstel in op de aandeelhoudersvergadering van GSW op 18 juni. De aandeelhouders zal ook worden gevraagd om een motie van wantrouwen te steunen tegen de onlangs aangestelde CEO van GSW. De aanstellingsprocedure van deze bestuursvoorzitter deugt volgens PGGM niet.

PGGM is van mening dat de benoeming van Bernd Kottmann tot CEO in maart op een intransparante wijze tot stand is gekomen. Volgens PGGM zijn er meerdere aanwijzingen dat aan de zorgvuldigheid van de  benoemingsprocedure kan worden getwijfeld. Naast de onzekerheid over onder andere een gedegen procedure, profielschets en een onafhankelijke rvc-selectiecommissie,  zijn er ook vragen gerezen over de onafhankelijkheid van rvc-voorzitter Eckart von Freyend bij de benoeming van de CEO. Zowel Kottmann als Von Freyend maakten deel uit van het bestuur van vastgoedbedrijf IVG Immobilien AG, dat in 2008 onder hun leiding in grote moeilijkheden raakte.Eerdere schriftelijke en mondelinge navraag bij Von Freyend hebben de twijfel bij PGGM niet kunnen wegnemen. Vandaar dat de pensioenuitvoerder aandringt op het vertrek van Von Freyend die verantwoordelijk wordt gehouden voor de intransparante benoemingsprocedure. Ook betwijfelt PGGM of Kottmann de beste kandidaat voor de CEO-functie is en wil het een nieuwe selectieprocedure.

Reageer op dit artikel