nieuws

Nederlander slechter voorbereid op pensioen

Pensioen

Nederlanders zijn minder goed voorbereid op hun pensioen dan een jaar geleden. Dit blijkt uit het jaarlijkse pensioenonderzoek van Aegon in 12 landen in Europa, Azië en Noord-Amerika. Stond de Aegon Retirement Readiness Index (ARRI) in 2012 nog op 5,5 op een schaal van 0 tot 10, op dit moment scoort de Nederlander een 4,9 wat betreft zijn voorbereiding op de oude dag.

Nederlander slechter voorbereid op pensioen

De daling van het pensioenbewustzijn is in alle deelnemende landen (Japan, Spanje, Polen, Hongarije, Frankrijk, Zweden, Verenigd Koninkrijk, Nederland, Verenigde Staten,  Canada, China en Duitsland) zichtbaar. Was de gemiddelde score vorig jaar nog 5,2, nu is dat 4,9. De daling van de ARRI is Nederland opvallend sterk, alleen in Spanje is het pensioenbewustzijn in een jaar tijd relatief sterker gedaald. Duitsland scoort het best met een 5,48, Japan het slechts met een 4,3.
In Nederland wist meer dan twee vijfde (42%) van de ondervraagden niet of ze op koers liggen om het inkomen te bereiken dat ze tijdens hun pensioen nodig hebben. Meer dan een kwart van hen (27%) zit in de leeftijdscategorie 55-64 jaar. De Nederlandse respondenten zijn zich bewust van de noodzaak om voor hun pensioen te sparen, maar slechts 7% zegt hiervoor een een goed ontwikkeld plan te hebben. 15% heeft helemaal geen plan. Een lager maar gegarandeerd pensioen heeft de voorkeur (73%) boven het nieuwe pensioencontract (Defined Ambition) dat uitgaat van een hoger rendement maar onzekerder pensioen (7%). 
In totaal deden 12.000 mensen mee aan Aegon’s internationale pensioenonderzoek. In Nederland werden 900 werknemers en 100 gepensioneerden geïnterviewd. Zelfstandigen, werklozen, arbeidsongeschikten, en huismannen/-vrouwen werd niet naar hun pensioenbewustzijn gevraagd.

Reageer op dit artikel