nieuws

Gemiddelde dekkingsgraad pensioenfondsen fors omhoog

Pensioen

De Pensioenthermometer van Aon Hewitt wijst uit dat de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen eind maart op 107% is uitgekomen. Een maand eerder bleef de wijzer nog steken op 103%.

Gemiddelde dekkingsgraad pensioenfondsen fors omhoog

Toch geeft de forse stijging, tot boven de minimaal vereiste dekkingsgraad van 105%, volgens Aon Hewitt geen reden tot optimisme. “Zou de gemiddelde dekkingsgraad worden vastgesteld op basis van de marktrente zonder de ultimate forward rate (UFR) en zonder de driemaands middeling, dan komt deze uit op 99% en bevindt deze zich dus nog ver onder de 105%”, aldus Frank Driessen, Chief Actuary en Principal Client Consultant bij Aon Hewitt.
De stijging van de dekkingsgraad is volgens het bedrijf te danken aan een lichte stijging van de driemaands gemiddelde swaprente in maart 2013. Hierdoor daalde de waarde van de verplichtingen met 0,4%. De waarde van het vermogen is in maart gestegen met 2,4%. Dit werd veroorzaakt door zowel stijgende aandelenkoersen als door goede rendementen van de vastrentende waarden. De vorige maand door 68 pensioenfondsen bekend gemaakte definitieve kortingen resulteerde volgens de Pensioenthermometer in een stijging van de gemiddelde dekkingsgraad met ongeveer 1%.

Reageer op dit artikel