nieuws

ABP bereikt miljoenenschikking met Amerikaanse farmaceut

Pensioen

Stichting Pensioenfonds ABP heeft samen met drie mede-hoofdeisers in de Verenigde Staten een schikking bereikt met het farmaceutische bedrijf Merck. Merck moet $215 miljoen betalen als compensatie voor beleggingsverliezen.

ABP bereikt miljoenenschikking met Amerikaanse farmaceut

De zaak loopt al sinds 2008. Merck werd verweten de tegenvallende testresultaten van een klinische studie naar de werking van het medicijn Vytorin te hebben achtergehouden. Vytorin was een voor de toekomst van Merck belangrijk medicijn dat veel inkomsten zou genereren. Beleggers in Merck beweerden dat het laat openbaren van deze informatie negatieve gevolgen heeft gehad voor de waarde van hun aandelen.
ABP was ‘lead plaintiff’ in de zaak, samen met het politiepensioenfonds in Jacksonville, het ambtenarenpensioenfonds van Detroit en een Duitse vermogensbeheerder. Zij hebben namens alle benadeelden (‘de class’) het initiatief en de leiding genomen. De schikking is van toepassing op alle investeerders die Merck aandelen of opties verwierven in de periode tussen 6 december 2006 en 28 maart 2008. Gedupeerden kunnen zich nu melden, waarna de koek zal worden verdeeld. Welk deel van het bedrag er voor APB overschiet is dus nog niet duidelijk. Over de daadwerkelijke schade die ABP leed, worden geen uitspraken gedaan. “Dat bedrag zullen we niet helemaal terugkrijgen, maar dit is een goed schikkingsbedrag”, zegt woordvoerder Harmen Geers, die vertelt dat ABP ditmaal weliswaar een rol als hoofdeiser had, maar in meer dan 200 soortgelijke zaken in Amerika ‘passief deelnemer’ is.
ABP-voorzitter Henk Brouwer zegt: “Net zo belangrijk als het verhalen van ons beleggingsverlies, is het benadrukken van onze overtuiging ten aanzien van good corporate governance. De uitkomst van deze zaak dient een herinnering te zijn dat materiële, koersgevoelige informatie met de markt moet worden gedeeld zodra deze beschikbaar is.”

Reageer op dit artikel