nieuws

Peiling: moet recht op waardeoverdracht in stand blijven?

Pensioen

Een werknemer die zijn pensioen ‘meeneemt’ kan zowel de nieuwe als de oude werkgever een hoop geld kosten. Niet voor niets staat het individuele recht op waardeoverdracht van pensioen ter discussie. Maar: de meningen zijn verdeeld.

Peiling: moet recht op waardeoverdracht in stand blijven?

Momenteel studeren de Stichting van de Arbeid, het Verbond van Verzekeraars en de Pensioenfederatie op een nieuwe methodiek voor het systeem van waardeoverdracht. Aan het recht an sich tornen de drie partijen vooralsnog niet. In een eerste advies aan staatssecretaris Jetta Klijnsma zeggen ze te ‘hechten aan individuele keuzevrijheid van werknemers voor het overdragen van opgebouwde pensioenaanspraken naar de pensioenregeling van een nieuwe werkgever’.
De Nederlandse Orde van Pensioendeskundigen pleit juist voor een verplichte waardeoverdracht bij wisseling van werkgever. Dat scheelt administratie en beheer. Daarnaast is er de roep om het recht op waardeoverdracht helemaal af te schaffen met als argumenten het verdwijnen van eindloonregelingen en de bijbetalingsproblematiek.
Meepraten? Vul de peiling in en reageer.

Reageer op dit artikel