nieuws

“Overheid gebruikt pensioenkassen als melkkoe”

Pensioen

Gerard Riemen, directeur Pensioenfederatie, noemt de kabinetsplannen voor de pensioenen gevaarlijk, kortzichtig en onevenwichtig. “Het grote risico bestaat dat als de overheid in de toekomst weer geld nodig heeft, ze de fiscale faciliteiten opnieuw aanpast.” Dat zegt Riemen in de meest recent uitgave van het relatiemagazine van de federatie.

“Overheid gebruikt pensioenkassen als melkkoe”

In het regeerakkoord wordt de maximale pensioenopbouw verlaagd naar 1,75% en geldt een grens aan de fiscale vrijstelling van pensioenpremies bij een inkomen van 100.000 euro. Riemen: “Met deze matregelen kunnen we op een hellend vlak terechtkomen. Het inperken van het Witteveenkader levert nu geld op, maar de toekomstige belastinginkomsten zullen verminderen. Het is kortzichtig beleid.” De plannen zijn een bedreiging voor het Nederlandse stelsel, vreest de voorman. “De staat kan in de toekomst de pensioenkassen als melkkoe gaan gebruiken. Dat mag niet gebeuren. Het beperken van het Witteveenkader moet een eenmalige zaak zijn.”

Reageer op dit artikel