nieuws

“Historische verlaging pensioenen onvermijdelijk”

Pensioen

De pensioenen hebben zich dit jaar onvoldoende hersteld om af te kunnen zien van de aangekondigde verlaging van de pensioenen. Uit onderzoek van het Financieele Dagblad (FD) blijkt dat de fondsen in november met een gemiddelde dekkingsgraad van 96%, 5 procentpunt achter liepen op de herstelpad dat zij met de Nederlandsche Bank (DNB) hadden afgesproken. “Daarmee is het onvermijdelijk dat de fondsen in april 2013 een historische verlaging van hun pensioenen doorvoeren, gemiddeld waarschijnlijk met 5%”, aldus het FD.

“Historische verlaging pensioenen onvermijdelijk”

Eind vorig jaar lag de gemiddelde dekkingsgraad nog op 91,5%. Het herstel dat dit jaar is opgetreden is vooral te danken aan het aanpassen van de rekenrente door de pensioenfondsen. De dekkingsgraad moet eind dit jaar ongeveer 101% zijn om te voldoen aan de afspraken met DNB. Eind 2013 moet de dekking weer op of boven de vereiste grens van 105% liggen. De verlaging van de pensioenen treft naar schatting zo’n 5,6 miljoen deelnemers, zowel gepensioneerden als werknemers. Deelnemers aan het pensioenfonds voor de Detailhandel en het pensioenfonds van vloerbedekkingsfabrikant Forbo ontlopen volgens het FD dankzij het herstel respectievelijk het bijstorten in pensioenkas de massale verlaging.

Reageer op dit artikel