nieuws

Zwitserleven gaat door met direct kanaal

Pensioen

Wat in maart aangekondigd werd als proef gaat nu door als reguliere business: Zwitserleven Pensioen Services (ZPS) wordt een vast bedrijfsonderdeel. Voorlopig wil dit directe pensioenkanaal niet actief concurreren met het intermediair, maar dat kan in de toekomst veranderen.

Zwitserleven gaat door met direct kanaal

De unit ZPS werd in maart als een soort vangnet neergezet voor werkgevers die als gevolg van Wft Pensioen zonder adviseur komen te zitten en kiezen voor directe bediening. Commercieel directeur Rolf van Woerkom: “Als een portefeuille bij ons terugkomt, gaan wij met de werkgevers in gesprek. De meerderheid van hen wil doorverwezen worden naar een ander intermediair, wij helpen ze daarin op weg. Soms willen ze echter rechtstreeks met Zwitserleven zaken doen. Wij doen ze dan een voorstel op basis van onze tarieven.” Voor advies rekent ZPS € 160 per uur, voor beheer € 110 per uur. Het verzorgen van interne bedrijfscommunicatie kost de werkgever € 160 per uur, voor een personeelspresentatie wordt bijvoorbeeld € 551 gerekend.
Van Woerkom geeft aan dat ZPS voorlopig ‘op reactieve basis’ werkt en vooral fungeert als vangnet. “De portefeuille is nu nog heel klein. We gaan niet actief op werkgevers af, al zullen we een bedrijf dat ons rechtstreeks benadert, wel van dienst zijn. Dus in die zin is er sprake van een klein beetje concurrentie. Maar we voeren geen enorme campagnes of iets dergelijks.” De commercieel directeur erkent echter dat dat in de toekomst kan veranderen.” Op  1 april 2014 zijn de kaarten geschud en is de markt opnieuw verdeeld. Als er maar een paar honderd pensioenadviseurs overblijven, ben ik bang voor onderadvisering en zal er meer plaats voor ons zijn.” Zwitserleven ziet vooral een plek voor zichzelf in het kleine MKB. De premiepensioeninstelling die het bedrijf bij De Nederlandsche Bank in aanvraag heeft, richt zich ook specifiek op dat segment.

Reageer op dit artikel