nieuws

‘Pensioenplannen kosten 20% pensioenopbouw’

Pensioen

De pensioenplannen uit het regeerakkoord kosten werknemers 20% van hun pensioenopbouw. Om dat te repareren zijn werknemers gemiddeld 2,5% van hun inkomen kwijt. “Vooral jongeren zullen die hoge rekening gaan betalen. Het is geen bezuiniging maar het naar voren halen van een belastingheffing”, zegt Marco Keim, directievoorzitter van Aegon Nederland.

‘Pensioenplannen kosten 20% pensioenopbouw’

In de plannen van het kabinet daalt de jaarlijkse pensioenopbouw van werknemers van 2,25% naar 1,75% van het pensioengevend salaris. Jonge werknemers die aan het begin van hun pensioenopbouw staan lopen zo tot wel 23% pensioenopbouw mis. In theorie kan met het lagere opbouwpercentage over 46 jaar (van 21 tot 67 jaar) een aanvullend pensioen worden opgebouwd van ruim 80% van het gemiddeld genoten salaris. “Dat lijkt best redelijk, maar het komt neer op de helft van je laatste salaris. Daarvoor moet je wel onafgebroken 46 jaar werken. Bovendien is de kans reëel dat door inflatie je pensioen daarna minder waard wordt”, waarschuwt Keim.
Volgens Aegon zijn de aangekondigde maatregelen op pensioengebied geen besparingen. Keim:  “Door de verlaging van de pensioenopbouw wordt in feite belastinggeld dat normaal gesproken over het pensioen verschuldigd is naar voren gehaald. Door deze verschuiving worden de lasten van deze maatregel bij toekomstige generaties neergelegd.”
Werknemers die de geslagen pensioengaten zelf willen of moeten aanvullen kost dat 2,5% van hun jaarlijkse inkomen. “Een fors bedrag, en ik vraag me af of dat besef al is doorgedrongen tot iedereen”, zegt Marco Keim. Hij kondigde aan dat Aegon bij de politiek gaat pleiten voor voldoende fiscale ruimte voor werknemers om te sparen voor later.

Reageer op dit artikel