nieuws

‘Bouw NHG om tot nationale hypotheekbank’

Pensioen

Vrijdag zegden de fondsen ABP en PFZW nog weinig te zien in het plan van werkgeversvoorman Bernard Wientjes om te beleggen in Nederlandse woninghypotheken, maar zaterdag kwamen de beleggers van de fondsen, APG en PGGM, met een alternatief plan voor een nationale hypotheekbank. Dat meldden het Financieele Dagblad en de Volkskrant dit weekend.

‘Bouw NHG om tot nationale hypotheekbank’

Deze nationale hypotheekbank zou de financiering van bestaande hypotheken met staatsgarantie (NHG-hypotheken) moeten overnemen. Vervolgens kan de bank door de overheid gegarandeerd schuldpapier uitgeven. Pensioenfondsen kunnen in dit gegarandeerde papier beleggen. Hypotheekklanten betalen een lagere rente. Er valt nu zo’n € 130 mld onder NHG.  
De Nederlandse Vereniging van Banken ziet de oprichting van een nationale hypotheekbank met staatsgarantie niet zitten. Een woordvoerder van de NVB zei tegen de NOS dat de plannen te ingrijpend zijn voor de concurrentieverhoudingen op de Nederlandse hypotheekmarkt. 

Reageer op dit artikel