nieuws

‘Angstprikkel jaagt mensen verder weg van pensioen’

Pensioen

Pensioenfondsen moeten gewoon weer doen waar ze goed in zijn en pensioen omgeven met fijne associaties. Dat zegt Victor Lamme, hersenonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam in het derde Pensioenjournaal van AMtv met als thema pensioencommunicatie.

De huidige trend in pensioenland is dat deelnemers bewust worden gemaakt van de onzekerheden en risico’s die kleven aan hun pensioen in de hoop dat zij daarmee stappen ondernemen om mogelijke gaten te dichten. Fout, zegt Lamme die deze denktrant van onder meer de Autoriteit Financiële Markten amateurpsychologie noemt. “Een bewustwordingscampagne leidt niet tot gedragsverandering. Als je mensen opzadelt met een sterke angstprikkel, dan wendt het brein zich juist af. Daar is het brein voor gemaakt. Het gevolg is dat mensen met dat hele pensioen niks meer te maken willen hebben.” Fondsen moeten gewoon het pensioen omgeven met prettige associaties, vindt Lamme. “Lange vakanties, lekker golfen, een fijne oude dag. Dan ontstaat er vanzelf meer belangstelling.”

Ook te gast in de uitzending is Dennis Wiersma, voorzitter van FNV Jong. Hij probeert jongeren meer te betrekken bij het stelsel. “Slechts twee procent van de mensen in pensioenfondsbesturen is jonger dan 35”, aldus Wiersma. “Wij doen ons best om dat aantal omhoog te krijgen door jongeren op te leiden. Vorig jaar hebben we twintig jongeren kunnen plaatsen, daar komen dit jaar twintig bij. Ook hebben we een Pensioenlab ontwikkeld, een denktank waarin zestig jonge mensen nadenken over pensioenvraagstukken.” Wiersma belooft begin 2013 met de aanbevelingen naar buiten te komen.
 

Reageer op dit artikel