nieuws

Aegon: ‘Rente blijft nog lang laag’

Pensioen

De rente in Europa blijft ook op de lange termijn laag, de tienjaarsrente in Europa blijft onder de drie procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Aegon naar de verwachte economische groei en de beleggingsvooruitzichten voor de komende vier jaar. Slecht nieuws dus voor de pensioenfondsen en hun deelnemers die daardoor gedwongen zijn meer beleggingsrisico’s te nemen, aldus de verzekeraar.

Aegon: ‘Rente blijft nog lang laag’

“Omdat wij verwachten dat de economische groei laag zal blijven en we op basis van onze analyses concluderen dat ook de inflatie niet hard zal oplopen, gaan we uit van een lage rente voor een langere periode. In de komende jaren zal de tienjaarsrente in Europa onder de drie procent blijven.” Dat zegt Olaf van den Heuvel, beleggingsstrateeg van Aegon Asset Management, het wereldwijde beleggingsbedrijf van Aegon.
Omdat de rente op staatsobligaties lager is dan de rekenrente die pensioenfondsen nu mogen hanteren, daalt de dekkingsgraad ook bij volledige renteafdekking langzaam. Dat dwingt pensioenfondsen risicovoller te beleggen om hun dekkingsgraad op peil te houden. “Pensioenfondsen moeten meer beleggingsrisico nemen, net nu hun deelnemers verouderen en er dus een omslag plaatsvindt van pensioengeld innen naar pensioengeld uitkeren. Die extra risico’s komen daarom extra slecht uit”, zegt Van den Heuvel.
De verwachtingen van de beleggers van Aegon bevatten verder slecht nieuws voor de Nederlandse economie. De afname van het aantal werkende Nederlanders schaadt de economische groei blijvend met zo’n half procent per jaar. Oplossingen om het aantal werkenden te verhogen -meer immigratie of langer doorwerken- helpen niet afdoende omdat de vergrijzing te snel gaat. Overigens doet Nederland het beter dan veel andere Europese landen, “maar ook bij ons zal de welvaartsgroei blijvend minder worden.”

Reageer op dit artikel