nieuws

‘Pensioenfonds moet meer beleggen in eigen land’

Pensioen

‘Pensioenfonds moet meer beleggen in eigen land’

Pensioenfondsen veranderen steeds meer in financiële organisaties, waar bestuurders nadrukkelijker sturen op risico’s en meer controle op beleggingen. Deze professionalisering zorgt er paradoxaal genoeg voor dat deelnemers steeds minder vertrouwen krijgen in pensioenfondsen. Dit kan niet de bedoeling zijn, betoogt hoogleraar Pension Fund Management Alfred Slager in zijn oratie op 2 november aan Tilburg University.

Pensioenbestuurders kunnen het afbrokkelend vertrouwen keren door een duidelijke rol te kiezen in de financiële wereld, zodat het fonds herkenbaar blijft voor de deelnemer, aldus Slager. Bestuurders hebben veel te winnen met het expliciteren wat zij belangrijk vinden bij beleggen voor hun deelnemers. Dat is vaak een ander lijstje dan bij beleggingsinstellingen, constateert de hoogleraar.
Met goed gekozen beleggingen kunnen bestuurders de betrokkenheid met de deelnemer vergroten. “Langetermijnbeleggen versterkt de herkenbaarheid bij de deelnemer; net als beleggingen en investeringen in Nederland. Veel onderzoek is er op gericht om internationaal te beleggen, maar hoe te beleggen in eigen land staat nog in de kinderschoenen”, aldus Slager die pleit voor meer onderzoek naar deze onderwerpen, omdat zij volgens hem cruciaal kunnen zijn voor het langetermijndraagvlak van collectieve pensioenregelingen.

Reageer op dit artikel