nieuws

Pensioenfonds loopt 12 miljoen euro mis door DNB

Pensioen

De Nederlandsche Bank heeft de Stichting Pensioenfonds Vereenigde Glasfabrieken onterecht bevolen om af te zien van beleggen in goud, zo heeft de rechtbank in Rotterdam geoordeeld. De procedure over de schadevergoeding, volgens het pensioenfonds € 12 mln, moet nog gevoerd worden.

Pensioenfonds loopt 12 miljoen euro mis door DNB

Het Pensioenfonds Vereenigde Glasfabrieken (met een belegd vermogen van € 335.391.000) belegde 13% van de totale beleggingsportefeuille in goud. Volgens De Nederlandsche Bank was dit deel "bovenmatig". Een flinke daling van de goudprijs zou zeer negatieve gevolgen hebben voor het fondsvermogen en op grond van de prudent-person-regel uit de Pensioenwet mogen fondsen niet bovenmatig afhankelijk zijn van bepaalde waarden. DNB heeft daarop het pensioenfonds gesommeerd dat maximaal 3% van de totale portefeuille in goud mocht worden belegd.
Het fonds voldeed daaraan, maar spande tegelijkertijd een procedure aan. Volgens het pensioenfonds is de goudprijs zorgvuldig gemonitord en is die over de afgelopen tien jaar stabiel gestegen. De rechtbank Rotterdam heeft het pensioenfonds donderdag gelijk gegeven. "DNB heeft op geen enkele wijze inzichtelijk gemaakt waarom een belegging van 13% in goud niet conform de prudent-person-norm is en een belegging van 3% wel."
Een procedure over de omvang van de schadevergoeding volgt. Erik Lutjens, advocaat van het pensioenfonds: "Als ze niet hadden verkocht in 2011, was hun vermogen nu € 12 mln tot € 13 mln hoger geweest. Dat is dus ook de insteek waarmee wij de procedure ingaan."

Reageer op dit artikel