nieuws

CFD niet overtuigd van standpunt AFM

Pensioen

De Commissie CFD is er nog niet van overtuigd dat de AFM geldloketten en pensioenfondsen geen adviserende rol wil toebedelen, zoals de toezichthouder dinsdag stelde. “Het heeft er alle schijn van dat de AFM de consument weglokt bij het onafhankelijke intermediair en in de armen drijft van ‘gratis dienstverleners en productverkopers'”, zegt CFD-voorzitter Edwin Herdink.

CFD niet overtuigd van standpunt AFM

Volgens hem is de AFM "een tegenpartij die haar mening steeds draait om haar gelijk te halen". De toezichthouder maakt onderscheid tussen advies zonder Wft-vergunning en advies met Wft-vergunning. "Het enige verschil tussen de twee is dat bij advies met een Wft-vergunning ook naar een concreet product van een concrete aanbieder kan worden verwezen. De AFM zet de deur wijd open voor iedereen die denkt verstand te hebben van financiële zaken. Als er maar niet naar een product wordt verwezen, kan iedereen adviseren."
Herdink vindt dat er met "het vogelvrij verklaren van financieel advies" geen duidelijke en eerlijke manier van werken ontstaat. "Het wordt voor financieel adviseurs aantrekkelijk om de AFM-vergunning en alle daarbij behorende zware verplichtingen maar in te leveren en het advieskantoor voort te zetten zonder bemiddeling. Het gevolg voor consumenten zal zijn dat zij 19% btw gaan betalen over advies, er geen enkele kwaliteitscontrole meer is op advies en dat consumenten via execution only ook nog eens betalen voor de (verborgen) kosten van de direct writer. Dat is een uitstekende uitkomst voor de productaanbieders/verkopers en een zeer slechte uitkomst voor consumenten en het onafhankelijk advies in Nederland."

Reageer op dit artikel