nieuws

‘Verzekeraars schrappen afkoopsom bij terugnemen pensioenportefeuille’

Pensioen

Adviesnetwerk PensioenPartner is verbolgen over het schrappen van de zogeheten terugkoopverplichting in de samenwerkingsovereenkomsten die verzekeraars hebben gesloten met pensioenadviseurs. Die lopen nu een afkoopsom mis als zij hun portefeuille teruggeven aan de verzekeraar, omdat zij stoppen met pensioenadvisering.

‘Verzekeraars schrappen afkoopsom bij terugnemen pensioenportefeuille’

In de overeenkomst was altijd bepaald dat de verzekeraar in zo'n geval een afkoopsom betaalde, ter grootte van eenmaal de jaarprovisie. "In overleg met Adfiz bieden verzekeraars momenteel nieuwe agentenovereenkomsten aan waarin deze terugkoopverplichting uit de tekst is geschrapt", zegt PensioenPartner-oprichter Paul van der Heide. "Dat kan grote gevolgen hebben voor tussenpersonen die stoppen met bemiddelen in pensioenverzekeringen. Zij missen hierdoor de afkoopsom."
Volgens Van der Heide gebruiken verzekeraars het argument dat zij geen provisie meer mogen betalen aan tussenpersonen die geen Wft-pensioenvergunning halen. "Hier is echter geen sprake van provisie, maar van een afkoopsom." Hij denkt dat de terugkoopverplichting is geschrapt, omdat naar verwachting veel adviseurs hun portefeuille aan de verzekeraar gaan teruggeven. "Het verbaast ons in hoge mate dat Adfiz hiermee heeft ingestemd." Van der Heide raadt pensioenadviseurs aan de nieuwe overeenkomst niet te tekenen.

Reageer op dit artikel