nieuws

Aegon stuurt ‘wetsvoorstel’ naar SZW

Pensioen

Alle pensioenfondsen en alle verzekeraars zouden verplicht moeten worden naast hun bestaande regelingen ook een zekerheidspensioen aan te bieden. Dit schrijft verzekeraar Aegon aan de politiek.

Aegon stuurt ‘wetsvoorstel’ naar SZW

Aegon-directeur Jeroen de Munnik pleitte hiervoor in november al bij de start van de Aegon Pensioenweek.  Het wettelijk zekerheidspensioen biedt de zekerheid die werknemers wensen, aldus de verzekeraar. Uit de gepresenteerde rekensom blijkt dat een zekerheid van 99,5% één procent van de jaarlijkse indexatie kost. "Onder de huidige omstandigheden is het de ambitie om pensioenen te indexeren met 2,6%. Die indexatie zou dan zakken naar 1,6%. Daarvoor is de werknemer dan wel verlost van het risico van afstempelen. De te betalen pensioenpremie blijft gelijk", aldus Aegon.

Iedere pensioenuitvoerder zou verplicht moeten worden het zekerheidspensioen aan te bieden. Aegon definieert het als “een pensioen waarbij de deelnemer met 99,5% zekerheid weet dat hij op zijn pensioendatum ook een levenslange uitkering krijgt ter grootte van de toegezegde aanspraak.” 

Het plan is vastgelegd in een position paper dat is aangeboden aan minister Kamp van SZW en aan de Vaste Kamercommissie voor SZW. Volgens Aegon heeft het paper niet de pretentie een wetsvoorstel te zijn: “Het is bedoeld als een serieuze aanzet om te komen tot een extra pensioenvorm in Nederland."

Reageer op dit artikel