nieuws

Aegon neemt adviesrol pensioenadviseur niet over

Pensioen

Aegon heeft bij monde van Frits Bart, directeur Pensioen, bekendgemaakt hoe het volgend jaar zal omgaan met de pensioenportefeuilles van adviseurs die hun pensioenactiviteiten staken. Tijdens de Aegon Pensioenweek zei Bart dat de verzekeraar de portefeuilles best wil beheren, maar “in geen geval” de adviesrol van de intermediair zal overnemen.

Aegon neemt adviesrol pensioenadviseur niet over

Financieel dienstverleners die de AFM hebben laten weten te stoppen met pensioenverzekeringen, mogen daar volgens de WFT na 1 februari 2012 niet meer in adviseren en bemiddelen. Zij hebben tot 1 mei de tijd om de portefeuille over te dragen. Heeft zich vóór die tijd geen nieuwe adviseur aangediend, dan zal Aegon het beheer uitvoeren op basis van de Pensioenwet en afspraken met de werkgever.
Een wijziging van intermediair handelt Aegon af zoals gebruikelijk. "Contracten die naar een nieuwe adviseur overgaan, zullen vaker dan vroeger onderzocht worden op de passendheid van de regeling en de compleetheid van het adviesdossier", verwacht Bart. Eventueel nog niet verdiende provisie blijft het contract volgen: "het nieuwe intermediair neemt het contract met lusten en lasten over".
Aegon zal voor aanlevering van stukken en eventuele aanpassing van de regeling geen kosten in rekening brengen. "Voorwaarde is dat het huidige contract over de helft van de contractsduur heen is", aldus Bart. Een nieuw contract moet ook op basis van "het nieuwmarkt assortiment" zijn.
Als er tussen de werkgever en de nieuwe adviseur wordt afgesproken dat zijn diensten met een fee in plaats van provisie worden afgerekend, dan keert Aegon de afgesproken doorlopende provisie rechtstreeks uit aan de werkgever. Die kan daarmee de door de adviseur gedeclareerde fee betalen. Bij de eerstvolgende contractverlenging wordt dan de doorlopende provisie uit het tarief gehaald.

Reageer op dit artikel