blog

De experts komen er niet uit. Laat de deelnemer zelf kiezen!

Pensioen

De experts komen er niet uit. Laat de deelnemer zelf kiezen!

Op de universiteit zei een van mijn hoogleraren: “Niets is zeker en zelfs dat niet…” Die simpele waarheid geldt ook voor pensioen.

Het is alleen mogelijk om je eigen gespaarde vermogen tot de laatste cent op te eten en toch niets te kort te komen, als je exact weet op welke dag je komt te overlijden en hoeveel geld je tot dat moment zal verdienen. Dat we inkomen hebben en op enig moment komen te overlijden is zeker. Hoeveel we verdienen en tot wanneer is voor de meesten van ons (gelukkig) nog onbekend. Dus kun je een pensioenuitkering wel benaderen en inschatten (op basis van veronderstelde rendementen, rentestanden en sterftetabellen), maar nooit 100% garantie afgeven.

Vaktermen
De specialisten kunnen er prachtige vaktermen aan hangen (levensverwachtingaanpassingsmechanisme, rendementsaanpassingsmechanisme, ultimate forward rate, etcetera.), maar daar wordt het niet anders van; alleen onnodig ingewikkeld. De deelnemer is intussen allang afgehaakt… Pensioen is in de afgelopen periode van lastige materie volstrekt onbegrijpelijk geworden en dat terwijl het in de basis best simpel is!
Stop met vaktechnische termen en schijnzekerheden, geef toe dat de experts er samen niet uitkomen en ook geen zekerheden kunnen bieden. Geef de deelnemers heldere informatie en een eigen keuze!

Essentie
De maatschappij wijzigt en pensioen moet meebewegen. Pensioen moet teruggebracht worden naar de simpele essentie: geld opzij zetten voor later. Deelnemers moeten zelf meer invloed krijgen op de manier waarop ze hun pensioen willen inrichten; alleen of samen/solidair, risicovol beleggen of juist veiliger, een levenslange uitkering of een tijdelijke, een uitkering ontvangen of liever zorg (medische voorzieningen en huisvesting).

De keuzes en mogelijke gevolgen (voor- en nadelen) moeten helder worden toegelicht, waarna de deelnemers zelf kiezen en leven met de gevolgen van hun eigen keuze. Degenen die niet zelf willen of kunnen beslissen, laten het over aan de experts. En dat is ook een keuze.

Reageer op dit artikel