nieuws

‘Senioren kopen vaker ander huis’

Financiële planning 1385

Steeds meer senioren gebruiken de overwaarde op hun huidige woning door een nieuwe woning te kopen. In het tweede kwartaal van 2019 kochten 10,6% meer 55-plussers een nieuw huis in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar, blijkt uit cijfers van De Hypotheker.

‘Senioren kopen vaker ander huis’

Vanwege het beperkte aanbod van geschikte seniorenwoningen kiezen senioren er echter steeds vaker voor hun hypotheek te wijzigen om de eigen woning aan te passen. Het aantal senioren dat de huidige hypotheek wijzigt steeg met 11,1%. Vooral het verbeteren van het wooncomfort of verduurzaming van de woning onder 55-plussers is populair, in het tweede kwartaal van dit jaar steeg dit aantal met liefst 55,5% in vergelijking met een jaar geleden.

Overwaarde

Ruim vier op de vijf woningbezitters van 55 jaar en ouder verwacht een overwaarde op hun woning te hebben. Een vijfde van de senioren is van plan deze overwaarde binnen nu en enkele jaren te benutten, wees onderzoek van De Hypotheker vorig jaar uit.
Sinds 2018 kunnen geldverstrekkers in bepaalde situaties maatwerk toepassen waarbij senioren met een pensioeninkomen worden getoetst op basis van de werkelijke maandlasten in plaats van de maximaal berekende lasten. Als zij willen verhuizen naar een woning met lagere maandlasten zijn er meer mogelijkheden om met een aflossingsvrije hypotheek de overwaarde te verzilveren.

Woningverbetering

Vanwege het beperkte aanbod aan geschikte seniorenwoningen kiezen steeds meer 55-plussers er echter voor om hun huidige woning te verbeteren, zodat deze ook voor de toekomst geschikt blijft. Het aantal senioren dat afgelopen jaar de hypotheek heeft gewijzigd met het oog op aanpassingen in de eigen woning, bijvoorbeeld om de woning te verduurzamen of het wooncomfort te verbeteren, is gestegen met 55,5% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Reageer op dit artikel