nieuws

Hogere NHG-norm trekt geen nieuwe starters over de streep

Financiële planning 850

HDN heeft in het eerste kwartaal van 2019 8,2 procent meer NHG-hypotheekaanvragen geregistreerd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Zo’n 40 procent van alle aanvragen was met hypotheekgarantie. Volgens het Hypotheken Data Netwerk is die stijging vooral te danken aan de verruiming van de maximale hypotheeksom met NHG. Het zijn echter niet de starters die de NHG-cijfers aanjagen; HDN zag 7,7 procent minder eerstewoningkopers.

Hogere NHG-norm trekt geen nieuwe starters over de streep

Starters hebben volgens HDN ook te maken met gemiddeld de grootste stijging in woningwaarde. De prijs van een starterswoning was in de eerste drie maanden 4 procent hoger dan een jaar eerder. Om een huis te kopen neemt een starter (tot 40 jaar) gemiddeld 27.000 euro eigen geld mee.

Grote steden

Landelijk is de gemiddelde woningwaarde 3,5 procent toegenomen. In de vijf grootste steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven) stijgen de prijzen harder met een gemiddelde van 7,7 procent ten opzichte van een jaar eerder.

In totaal zag het datanetwerk het aantal hypotheken met 3,3 procent afnemen ten opzichte van vorig jaar, maar ziet wel dat de markt zich herstelt vergeleken met november en december. Vooral afgelopen maand liet een sterke stijging zien met ruim 33.275 aanvragen ten opzichte van 30.550 in maart 2018.

Reageer op dit artikel