nieuws

Henk Nijboer (PvdA) stelt Kamervragen over ‘omgekeerde verzekering’ ABN Amro

Financiële planning 5473

Henk Nijboer heeft minister van Financiën Wopke Hoekstra om opheldering gevraagd over de Spaargroeiverzekering van ABN Amro. In consumentenprogramma Radar werd maandag getoond dat klanten met een dergelijke ORV bij overlijden plotseling geconfronteerd kunnen worden met een verlies van vermogen. Een omgekeerde verzekering noemt Nijboer dat. De PvdA’er vraagt Hoekstra of hij bereid is in gesprek te gaan met de aanbieders om deze producten te beëindigen.

Henk Nijboer (PvdA) stelt Kamervragen over ‘omgekeerde verzekering’ ABN Amro

Nijboer vraagt de minister ook naar de moraliteit van een dergelijk product. “Wat vindt u er ethisch van dat mensen bij overlijden van de partner ineens geconfronteerd kunnen worden met financiële zorgen, omdat een deel van het gespaarde vermogen door de bank wordt afgenomen?” Het Kamerlid vraagt zich af of consumenten die te goeder trouw een hypotheek en ORV sloten wel goed geïnformeerd zijn en of de AFM de verzekering wel bekeken heeft.

Derivaten

De PvdA’er ziet overeenkomsten met de beruchte derivatenverkoop aan het midden- en kleinbedrijf, “waarbij mensen zich eveneens wilden indekken en bij onverhoedse omstandigheden onverwacht de rekening gepresenteerd kregen en waarbij de voorlichting ook inadequaat was.” Nijboer wil van de minister ook weten of het redelijk is dat consumenten moeten bijbetalen als zij van de verzekering af willen.

ABN Amro

Tot slot vraagt het Kamerlid hoe Hoekstra aankijkt tegen de houding van ABN Amro. “Wat vindt u ervan dat Radar een oproep moet doen aan de voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN Amro om actie te ondernemen, omdat de bank commentaar weigert? Past dit bij de nieuwe wijze van communiceren en de maatschappelijke betrokkenheid die de sector predikt?” De bank reageerde overigens wel per brief op de uitzending van Radar. Die schriftelijke reactie is te lezen op de website van het programma.

Reageer op dit artikel