nieuws

Spaanplaat grafkist moet in 2020 de wereld uit zijn

Financiële planning 1159

Als het aan de stichting GreenLeave ligt verdwijnt de traditionele grafkist van spaanplaat vanaf 2020 volledig uit het schap van uitvaartondernemers. Volgens de stichting zijn deze weliswaar goedkoop, maar slecht voor de gezondheid en het milieu. Duurzame alternatieven zijn er al. 

Spaanplaat grafkist moet in 2020 de wereld uit zijn

Momenteel wordt nog bij zo’n 70 tot 80% van de uitvaarten voor een spaanplaten kist gekozen. De lijmen in het materiaal komen volgens GreenLeave  in de grond bij een begrafenis, of geven vervuiling bij verbranding in een crematieoven. Volgens de stichting, waarbij 13  duurzame  uitvaartbedrijven zijn aangesloten, kan spaanplaat worden vervangen door andere materialen zoals hout of geperste natuurlijke materialen die uit hergebruik worden verkregen. Ook voor de binnenbekleding en de lijmen die meestal gebruikt worden, zijn milieuvriendelijkere alternatieven beschikbaar.

Prijziger  alternatieven

“Er zijn al diverse duurzamere varianten op de markt”, aldus GreenLeave voorzitter Evert de Niet. “Vaak zijn die echter nog prijziger dan de spaanplaten kisten, waardoor ze nog weinig verkocht worden. Andersom kunnen producenten door de kleine afname niet goedkoper produceren. Alleen door als branche de handen in een te slaan kunnen we die cirkel doorbreken”.

Bundelen inkoopkracht

GreenLeave vindt dat de uitvaartondernemers hun inkoopkrachten moeten bundelen en gezamenlijk het gesprek met de kistenleveranciers aan moeten gaan zodat er op korte termijn betaalbare duurzame alternatieven beschikbaar komen. “In Duitsland zijn uitvaartkisten van spaanplaat al verboden. Het is dan niet meer dan logisch dat wij in Nederland ook de overstap naar duurzamere uitvaartkisten maken”, aldus De Niet.

Duurzame zelfbouwgrafkist

Een alternatief is wellicht de duurzame zelfbouwgrafkist van Ecor/Chistann. Die won dit jaar de Final Footprint Challenge van de Stichting Duurzaam Afscheid – opgericht door Dela, Yarden en GreenLeave.

Reageer op dit artikel