nieuws

Ouderenbond: ‘Ook onzeker inkomen meerekenen bij seniorenhypotheek’

Financiële planning 696

Senioren die doorwerken na hun pensioen, zouden het inkomen dat ze daaruit halen moeten kunnen meetellen voor een hypotheek. Daarvoor pleit ouderenbond ANBO. De bond is blij met maatwerkoplossingen voor senioren, maar noemt verruiming van de mogelijkheden nog maar een eerste stap.

Ouderenbond: ‘Ook onzeker inkomen meerekenen bij seniorenhypotheek’

Hypotheekaanbieders zouden rekening moeten houden met inkomen dat senioren verdienen als ze doorwerken na hun pensioen. Dat zegt beleidsadviseur Alex van Scherpenzeel van belangenorganisatie ANBO tegen het blog Kop-Munt.nl. Ouderen mogen dat extra inkomen nu niet meetellen. “Terwijl het ze ruimere mogelijkheden geeft om hun maandlasten te voldoen”, aldus Van Scherpenzeel. “Dan vormen ze een lager risico voor de bank. De reden dat het niet kan, is dat het onzeker inkomen is. Dat veranderen, dat is volgens mij de volgende stap.”

Kwart van de geldverstrekkers

In het artikel toont Van Scherpenzeel zich tevreden over verruimde hypotheekmogelijkheden voor senioren. Dat ouderen getoetst mogen worden op werkelijke lasten, vindt hij positief. Tegelijkertijd is het volgens hem pas de eerste stap. Bovendien moet een deel van de markt deze maatwerkaanpak nog omarmen.

Dat bevestigt Martin Hagedoorn van CMIS. Volgens hem biedt maar ongeveer een kwart van de geldverstrekkers maatwerk voor ouderen aan. Dat heeft ermee te maken dat toetsen op werkelijke lasten veel meer tijd kost dan de bestaande methode, zegt hij tegen Kop-Munt. “Hopelijk is het kwestie van tijd voordat deze toetsing geautomatiseerd kan worden en meer aanbieders zullen volgen. Wij hebben echter begrepen dat dit in een aantal gevallen kostbaar zal zijn of zelfs niet mogelijk.”

Reageer op dit artikel