nieuws

Helft bouwkundige keuringen uitgevoerd door bedrijf met keurmerk

Financiële planning 490

Sinds de oprichting van het label ‘Vakkundig gekeurd’ begin dit jaar wordt de helft van de bouwkundige keuringen door een gecertificeerd bedrijf uitgevoerd. Om consumenten meer houvast te geven, heeft de uitvoerende Stichting Nationaal Keurmerk Bouwkundige Keurders (NKBK) samen met de Consumentenbond Algemene Consumentenvoorwaarden opgesteld, waarin consumenten helder kunnen teruglezen waar een betrouwbare keuring aan hoort te voldoen.

Helft bouwkundige keuringen uitgevoerd door bedrijf met keurmerk

De stichting constateerde dat er bij klanten misverstanden konden ontstaan over de taken van de bouwkundige keurder. In de nieuwe algemene voorwaarden wordt daarom zonder vaktermen of jargon uiteengezet hoe een keuringsbedrijf al het redelijke moet doen om een huizenkoper een juist beeld te geven van de bouwkundige staat van een woning. De stichting heeft de voorwaarden laten toetsen door de Consumentenbond.

Geschillencommissie

“We hebben ervoor gekozen de voorwaarden ook door de belangrijkste consumentenorganisatie van Nederland, de Consumentenbond, te laten toetsen. Met deze tweezijdige acceptatie weet de consument nu zeker dat de dienstverlening plaatsvindt onder de juiste voorwaarden”, zegt Roland Knoester, algemeen directeur van beroepsvereniging Vastgoedpro. De beroepsvereniging is initiatiefnemer van het keurmerk en gaat binnenkort ook een onafhankelijke geschillencommissie instellen, die kan oordelen als er toch een conflict ontstaan over de dienstverlening.

Wildgroei

Het keurmerk werd begin dit jaar gelanceerd op verzoek van bedrijven uit de branche zelf. Volgens de stichting was er sprake van een wildgroei in het aantal bouwkundige keurders en was er behoefte aan meer kwaliteitsbewaking en marktregulering. Sinds februari is de bouwkundige keuring een vast onderdeel in de ontbindende voorwaarden van het branchebreed gebruikte koopcontract voor woningen.

Reageer op dit artikel