nieuws

‘Gokverslaving ligt op de loer bij particuliere belegger’

Financiële planning 809

Particulier beleggers vertonen soms het gedrag van een gokverslaafde. Dat blijkt uit een onderzoek van universitair docent en AFM-projectmanager Ruben Cox.

‘Gokverslaving ligt op de loer bij particuliere belegger’

Het onderzoek is woensdag gepubliceerd door economenvakblad ESB. Cox wilde met zijn medeonderzoekers weten om welke redenen particuliere beleggers handelen. Vaak handelen betekent minder rendement vanwege de hogere aan- en verkoopkosten. Aan 360 particuliere beleggers werd een aantal gokmotieven voorgelegd en de vraag of ze de afgelopen maanden hadden gegokt, bijvoorbeeld in het casino of op een speelautomaat.

Verslaafd aan beleggen

De geestesgesteldheid werd bepaald aan de hand van een vragenlijst uit de psychiatrische bijbel DSM-5. Daaruit bleek dat 5% gevoelig is voor een kansspelverslaving. Deze groep bleek ook meer te handelen en vijf keer vaker aan daghandel te doen dan beleggers waarbij een gokmotief geen rol speelde. Er bestaat een significant verband tussen hoog scoren op verslavingsgevoeligheid en het aantal beleggingstransacties, daghandel en beleggen in derivaten en speculatieve hefboomproducten. “Daarmee kan speculatie dus mogelijk een resultante zijn van een belegger die verslaafd is geraakt aan beleggen”, aldus Cox. Andere factoren die de kans op veel handelen vergroten, zijn een hogere risicotolerantie en zelfoverschatting. Kanttekening is dat het om een kleine groep gaat en dat maar 20% van de retailbeleggers überhaupt aan speculatieve vormen van beleggen doen.

De AFM zegt zich zorgen te maken over het risico op gokverslaving, mede vanwege “geraffineerde marketingtechnieken en een online-omgeving die veelvuldig handelen stimuleert”. Maar extra maatregelen vindt de toezichthouder niet nodig.

Bron: FD

Reageer op dit artikel