nieuws

ING: ‘25 grootste steden raken uit beeld voor starters’

Financiële planning 1226

Liefst willen jongeren een huis in de stad, maar de hoop daarop kunnen ze beter laten varen. Dat stelt het Economisch Bureau van ING. In de 25 grootste steden is nauwelijks meer een betaalbare woning voor starters te vinden.

ING: ‘25 grootste steden raken uit beeld voor starters’

Ongeveer 80% van de voor starters onder de 35 jaar betaalbare woningen staan buiten de 25 grootste steden. In die steden samen staan op dit moment zo’n 6.000 huizen te koop onder de € 230.000. Dat is de prijs die een gemiddeld startersstel met zijn inkomen kan financieren.

Alleenstaanden

Voor alleenstaande starters is dat gemiddeld € 150.000. Zij kunnen met hun inkomen minder dan 7.500 woningen van het totale online aanbod financieren, ofwel 7%. Zo’n 1.400 van de betaalbare woningen staan in de 25 grootste steden.

Volgens ING zijn Dordrecht, Apeldoorn, Amersfoort, Enschede en Arnhem nog de meest toegankelijke steden voor startersstellen. “In deze steden is het potentieel aantal starters dat op dezelfde woning biedt lager dan gemiddeld in Nederland”, aldus de economen van de bank. Gemiddeld doen 1,9 tot 2,4 mensen daar een bod op een potentieel ‘startershuis’. In Amsterdam en Utrecht ligt dat aantal op 28, 1 en 11,7 biedingen per woning.

100 biedingen per woning

Alleenstaande starters hebben veel meer concurrentie. “In de meeste steden ligt het gemiddelde aantal alleenstaande starters dat een bod wil doen op dezelfde woning tussen de tien en vijftig”, aldus ING. Amsterdam, Haarlem en Almere spannen de kroon met meer dan 100 biedingen per woning in de prijscategorie tot € 150.000.

De meeste starters kopen volgens ING als ze 26 zijn. 70% van de jonge starters op de woningmarkt is tussen de 25 en 35. Eerder deze maand becijferde Hypotheken Data Netwerk dat starters gemiddeld € 39.000 eigen geld meenemen om hun eerste huis te kunnen kopen.

Reageer op dit artikel