nieuws

Aantal kredietnemers met betalingsproblemen blijft dalen

Financiële planning 297

Het aantal consumenten met een betalingsachterstand op hun krediet is bijna terug op het niveau van het begin van de economische crisis. Van alle bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerde kredietnemers heeft 6,4% een betalingsachterstand.

Aantal kredietnemers met betalingsproblemen blijft dalen

Al voor het zevende kwartaal op rij loopt het aantal mensen met een betalingsachterstand terug, aldus het BKR. Afgelopen kwartaal was die afname minimaal: 0,1%. Hierdoor komt wel het niveau van vlak voor de economische crisis in beeld. Vanaf 2010 begonnen consumenten de crisis flink in hun portemonnee te voelen. Hierdoor nam vijf jaar lang het aantal betalingsproblemen toe. In juli 2015 hadden bijna 800.000 mensen een betalingsachterstand.

Dertigers

Op dit moment staan nog 674.000 consumenten met betaalproblemen geregistreerd bij het BKR. Dat is 6,4% van het totaal aantal mensen met een krediet, ruim 10,6 miljoen. Dertigers hebben relatief gezien het vaakst problemen: 10,1% van de bijna 1,7 miljoen mensen met krediet betaalt niet op tijd. De grootste groep mensen met een betalingsachterstand is in de leeftijd van 41 tot en met 50 jaar. Van deze ruim 2,1 miljoen kredietnemers hadden bijna 182.000 consumenten op 1 juli betalingsproblemen (8,4%), aldus het BKR.

Volgens BKR-directeur Peter van den Bosch is de dalende trend in betalingsachterstanden een belangrijk teken dat het beter gaat met de economie. “Als de economische vooruitzichten positief blijven, verwachten we de komende tijd een verdere teruggang van het aantal mensen met betalingsproblemen op hun krediet.”

Reageer op dit artikel