nieuws

Starters verliezen vertrouwen in woningmarkt

Financiële planning 1535

Het vertrouwen in de woningmarkt is in het tweede kwartaal van dit jaar gedaald, meldt ING op basis van de eigen WoonIndex. Dat komt volgens de bank vooral door de starters, die het moment om de eerste woning te kopen steeds vaker uitstellen. Winkel- of kantoorpanden en ‘tiny houses’ zijn voor de starter serieuze alternatieve woonruimtes.

Starters verliezen vertrouwen in woningmarkt

De WoonIndex staat op 107 en is al een tijdje aan het dalen. Begin 2007 stond die index nog op 113. Ten opzichte van het eerste kwartaal is de daling overigens marginaal: 2 punten. De lage verwachtingen van starters drukken het vertrouwen al zo’n anderhalf jaar. “Ook zijn de respondenten minder optimistisch over het aantal woningen dat wordt verkocht.”

Verhuur

ING legde de vraag voor wat starters en huizenbezitters vinden van alternatieven om de woningvoorraad beter te benutten. Op de vraag of woningeigenaren een deel van hun woning zouden willen verhuren aan starters, antwoordt 6% met ja. “Op in totaal 4,3 miljoen woningen zou een gedeeltelijke verhuur van 6% van deze woningvoorraad 250.000 extra woonruimtes opleveren. Dat staat gelijk aan een nieuwbouwproductie van circa 4 jaar. Als we de bestaande woningvoorraad op deze manier beter kunnen benutten, heeft het een enorme impact op de gespannen woningmarkt”, zegt manager Wonen Wim Flikweert.
Verhuren is voor woningbezitters vooral een optie om extra inkomsten te genereren. Wie dat niet wil, ziet op tegen het verlies van privacy of heeft geen woning ie geschikt is voor verhuur. Familie en vrienden hebben wel een streepje voor: die kunnen bij 23% van de woningeigenaren een ruimte huren.

Tiny house serieuze optie

Starters zien wel wat in een leegstaand winkel- of kantoorpand om te kopen of huren: voor 71% is dat een goed alternatief. Zogeheten tiny houses, containerwoningen en verbouwde garages zijn minder populair. Toch staat meer dan de helft neutraal tot positief tegenover het betrekken van een trendy tiny house. De containerwoning en de garage scoren nog geen 25%. De beperkte ruimte, onaantrekkelijke locatie en het gebrek aan privacy vormen de grootste struikelblokken om te kiezen voor een alternatieve woning.

Reageer op dit artikel