nieuws

Stabiliteitscomité: ‘Blijf leennormen strikt handhaven’

Financiële planning 747

Stabiliteitscomité: ‘Blijf leennormen strikt handhaven’

Het laten vieren van de leennormen is geen goed idee, zeggen DNB, AFM en het ministerie van Financiën. Volgens deze drie partijen, verenigd in het Financieel Stabiliteitscomité, komt strikte handhaving van die normen ten goede van de stabiliteit op de woningmarkt.

‘Prudente toepassing’ van de leennormen vergroot de schokbestendigheid van huiseigenaren en voorkomt dat excessieve kredietverlening huizenprijzen verder opjaagt, aldus het Financieel Stabiliteitscomité. Volgens ministerie en toezichthouders is excessieve kredietverlening nu nog niet de drijven de kracht achter prijsstijgingen. De hypothecaire kredietgroei is zelfs gering, aldus het comité. Dat komt behalve door het naleven van de leennormen door vrijwillige aflossingen. Er lijkt “geen sprake van een substantiële toename van zeer hoge leningen ten opzichte van de leennormen”.

Nieuwbouw

Het Stabiliteitscomité stelt dat de druk op de woningmarkt kan worden verminderd door groei van het aanbod. Ook zou dat aanbod beter moeten aansluiten op de vraag. “Het comité verwelkomt dan ook de plannen van het kabinet en andere betrokken partijen om het aantal nieuwe woningen de komende jaren aanzienlijk te verhogen”, schrijven de betrokken partijen in een verslag van hun laatste bijeenkomst. Een goede coördinatie is daarbij van belang, aldus het comité.

Speculeren

Ministerie, DNB en AFM waarschuwen ook voor nieuwe risico’s die kunnen ontstaan op de huidige markt. De kans op een neerwaartse correctie neemt volgens hen toe. Ook bestaat het risico dat huizenkopers zich risicovoller gaan gedragen, en speculeren op toekomstige verdere prijsstijgingen. Sommige biedingspraktijken kunnen dit gedrag in de hand werken, stelt het comité. Dat wil daarom beter zicht krijgen op de biedingspraktijken en de rol die makelaars daarbij spelen.

Reageer op dit artikel