nieuws

Ruimere acceptatiecriteria NHG voor senioren

Financiële planning 1869

NHG hanteert vanaf vandaag ruimere acceptatiecriteria voor senioren met een verhuiswens. De nieuwe criteria verhogen de leencapaciteit waardoor ouderen makkelijker kunnen doorstromen naar een nieuwe (levensloopbestendige) woning. Ze kunnen op basis van de nieuwe regels nu al terecht bij SNS, BLG Wonen,  RegioBank en Triodos. De overige banken volgen de komende weken.

Ruimere acceptatiecriteria NHG voor senioren

Binnen de nieuwe acceptatiecriteria van de Nationale Hypotheek Garantie kunnen geldverstrekkers hypotheekaanvragen van consumenten die al AOW ontvangen of over maximaal 10 jaar de AOW-leeftijd bereiken, nu toetsen op basis van de werkelijke lasten in plaats van de gangbare financieringsnormen.

Bevorderen doorstroming

“We zien geregeld dat ouderen willen verhuizen, maar door aangescherpte financieringsnormen geen nieuwe hypotheek krijgen. Opmerkelijk als je je realiseert dat in veel gevallen de nieuwe hypotheeklasten lager uitvallen dan de hypotheeklasten van hun bestaande woonsituatie. Dat heeft te maken met de vastgelegde methode waarop geldverstrekkers de maximale hypotheek berekenen”, verklaart Arjen Gielen, algemeen directeur van NHG. “Door het introduceren van deze nieuwe toetsingsvorm, helpen we senioren hun verhuiswens te realiseren en bevorderen we de doorstroming op de huizenmarkt.”

Samen met Nibud en AFM

Al voordat de nieuwe toetsingswijze van kracht werd, gaven ruim 200 senioren aan interesse te hebben.De afgelopen maanden heeft het waarborgfonds, in nauwe samenwerking met geldverstrekkers en na gesprekken met het  Nibud en de AFM, alle stappen gezet om tot implementatie te kunnen overgaan.

Obvion per 1 juli

Geldverstrekker Obvion, onderdeel van Rabobank, heeft vanmiddag laten weten per 1 juli aan te sluiten bij het nieuwe NHG-beleid voor senioren.

 

Reageer op dit artikel