nieuws

Overlijden in het buitenland: zo snel mogelijk weer thuis

Financiële planning 2436

Overlijden in het buitenland: zo snel mogelijk weer thuis

Komt iemand in het buitenland te overlijden, dan zien familieleden hun dierbare graag snel terug in hun midden. Jaarlijks verzorgt het team Service Center Repatriëringen van Monuta 400 overbrengingen van en naar het buitenland.

“Dierbaren zien een overledene graag thuis; Daar waar hun wieg stond. Monuta beseft hoe belangrijk snel vervoer naar huis is”, vertelt Ingeborg Lubbers, teammanager Service Center Uitvaarten & Service Center Repatriëringen van Monuta.

Wat doet het Service Center Repatriëringen?

“Jaarlijks overlijden er mensen als ze op vakantie of op zakenreis zijn in het buitenland. Of ze komen te overlijden in Nederland, maar moeten naar het land van herkomst worden overgebracht. Jaarlijks worden we veelvuldig ingeschakeld om dit te verzorgen. Na een telefoontje van de alarmcentrale van een reisverzekering, een uitvaartonderneming of nabestaanden zelf, schakelen wij direct de juiste instanties in, zoals de plaatselijke uitvaartonderneming in het buitenland, ambassades en consulaten. We zorgen ervoor dat de overledene wordt overgebracht naar het lokale uitvaartcentrum, regelen het vervoer naar Nederland per vliegtuig of auto, handelen alle formaliteiten af bij de luchthaven of de grens en bewaken de kosten.”

Waarom zijn jullie 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar?

“Vanwege de tijdsverschillen. Bij overlijden in het buitenland is het van cruciaal belang dat er snel actie wordt ondernomen. Als we zaken moeten regelen met instanties ter plekke moet dat overdag gebeuren, terwijl het hier dan soms nog nacht is.”

Hoe wordt een overledene naar Nederland gebracht?

“Wij zorgen voor vervoer naar de plaats van bestemming. Binnen Europa, in een straal van 1.000 km, is dat met de auto. Dat is het snelst. In andere gevallen nemen we het vliegtuig.”

Meereizen met de overledene

Mag je met de overledene meereizen?

“Dat raden we af. Vanwege de emoties is het niet raadzaam om mee te reizen of achter de rouwauto aan te rijden, vooral als je zelf achter het stuur zit. Bij vliegen is het niet altijd mogelijk om samen met de overledene te vliegen. Dit is onder andere afhankelijk van het type vliegtuig, maatschappij en soort vlucht. Over het algemeen vraagt het afwikkelen van de procedures een aantal dagen tijd: je kunt zelf niets doen en bent in een vreemde omgeving. Dan kun je beter bij familie en vrienden in Nederland zijn.”

Hoe lang duurt zo’n procedure?

“Dat ligt aan het land. In Groot-Brittannië doen ze uitgebreid onderzoek voor de overledene wordt vrijgegeven. In Griekenland en Spanje wordt meestal eerst autopsie verricht. Repatriëring vraagt daar meer tijd. Gemiddeld gaat het om drie tot vijf dagen, maar het kan meer zijn. Iedere repatriëring is weer anders vanwege de persoonlijke omstandigheden van de overledene, de lokale en nationale autoriteiten en jaargetijde..”

Wat u moet weten

  • Controleer de voorwaarden van uw reisverzekering.
  • Zet in het buitenland nooit een handtekening onder een willekeurig document.
  • Leg de datum en tijd van de uitvaart niet vast voordat de overledene daadwerkelijk thuis is.
  • De kosten van repatriëring variëren per land en per verzekeraar.
  • Een goede reis- of natura-uitvaartverzekering dekt deze meestal.

 Heeft u vragen over een (mogelijke) repatriëring? Bel 0800-3100 002 (gratis) of mail naar scr@monuta.nl. Vanuit het buitenland kunt u bellen naar +31-55 539 1162

Dit is een partnerbijdrage van Monuta. Bekijk hier een volledig overzicht van partnerberichten van Monuta.

Reageer op dit artikel