nieuws

Uitvaartverzekering dekt laatste reis naar België, maar meerkosten betaal je zelf

Financiële planning 1089

Directeur Wustenberghs wist het een paar weken geleden met on-Belgisch zelfvertrouwen te zeggen tegen het Eindhovens Dagblad. Ook Nederlanders, met name uit het grensgebied, zullen voor hun uitvaart gaan kiezen voor zijn nagelnieuwe crematorium in Lommel met de opmerkelijke naam Stuifduin. Voor am: reden om eens bij de grote drie Nederlandse uitvaartverzekeraars te polsen of je  zomaar kunt kiezen voor een uitvaart bij onze zuiderburen en of de uitvaartverzekering in dat geval de laatste reis wel dekt.
 

Uitvaartverzekering dekt laatste reis naar België, maar meerkosten betaal je zelf

Martijn van de Koolwijk, woordvoerder namens Dela, verwacht nog niet direct een stormloop van Nederlanders naar crematorium Stuifduin. “In de publicatie in het Eindhovens Dagblad wordt die indruk een beetje gewekt, maar ik denk dat de directeur hoofdzakelijk doelt op de Nederlanders die al in België wonen. Met name rondom Turnhout zit een flinke Nederlandse enclave.”

Andere regels

Bij Nederlanders die hun uitvaart in het buitenland willen laten plaatsvinden, gaat het volgens hem hoofdzakelijk om migranten die in hun thuisland begraven of gecremeerd. “Je ziet dat relatief vaak bij Islamitische uitvaarten”, stelt Van de Koolwijk. “Je hebt het dan over repatriëring en daarin zit hem de crux. Het land van overlijden hanteert namelijk vaak andere regels dan het land waar het stoffelijk overschot naar toe wordt gebracht.”

Benodigde documenten

Ook Yarden heeft soortgelijke ervaringen.  Ja, het is mogelijk om je uitvaart in het buitenland te laten plaatsvinden”, vertelt Monique Orriëns namens deze uitvaartverzekeraar. “Afhankelijk van het land – en of Nederland hiermee een overeenkomst heeft – zegt de Wet op de lijkbezorging onder andere iets over de benodigde documenten, het soort kist en het transport.”

Extra kosten

Mede vanwege de andere regelgeving komt een uitvaart in een ander land dan het woon- of thuisland volgens Van de Koolwijk maar weinig voor. “Het is wel mogelijk maar het komt maar heel af en toe voor. Je hebt dan ieder geval te maken met extra kosten voor het transport en vaak ook voor een dubbele lijkschouwing. Die extra kosten betaal je als nabestaande zelf.”

Geen inkoopvoordeel

Uitvaartverzekeraar Monuta becijfert op haar website de kosten voor het overbrengen van de overledene naar België op € 1.700. “Deze kwestie speelt met name voor klanten die in het buitenland overlijden”, stelt Yoram Hutzezon. “Voor de natura uitvaartverzekering geldt dat Monuta de uitvaart verzorgt. Als Monuta de uitvaart verzorgt en de nabestaanden wensen een crematie in België, dan is dat altijd bespreekbaar. Echter de diensten en producten die in het verzekeringspakket zijn opgenomen zijn gebaseerd op Monuta diensten en producten, waarop wij inkoopvoordelen hebben. Voor het crematorium in België hebben wij die voordelen waarschijnlijk niet, waardoor er mogelijk bijbetaald moet worden.”

Kale crematie

De meerkosten heffen het eventuele kostentechnische voordeel van een crematie bij onze zuiderburen al snel op. Waar een kale crematie in België, tussen de € 500 en € 600 kost, wordt er in Nederland gerekend met ruim het dubbele ( € 1.300).

‘Naturaverzekering vertegenwoordigt waarde’

Bij alle drie de grote uitvaartverzekeraars is een uitvaart in het buitenland op grond van de voorwaarden  gewoon toegestaan. “Bij een sommenverzekering is het helder”, vertelt Van de Koolwijk. “Dan bepaal je helemaal zelf hoe je uitvaart eruit ziet en waar hij plaatsvindt. Bij een naturaverzekering staat tegenover de premie die je hebt ingelegd een bepaalde waarde. Je bent bijvoorbeeld vrij om te kiezen voor een ander uitvaartcentrum, maar kost dat meer dan de waarde die je bij ons hebt opgebouwd dan betaal je bij.”

Sprake van meerkosten

“Wij vergoeden vanuit onze voormalige natura-pakketpolis niet zomaar de crematie in het buitenland”, vertelt Orriëns. “Er zal over het algemeen sprake zijn van meerkosten. Dit onder andere doordat wij in dat geval niet zelf de gehele uitvaart kunnen verzorgen. Bij een uitvaart in het buitenland dragen wij dit over aan een ander.”

Reageer op dit artikel