nieuws

Drie op de tien Nederlanders hebben vrienden en kennissen die ze niet bij hun uitvaart willen

Financiële planning 2385

Drie op de tien Nederlanders hebben vrienden en kennissen die ze niet bij hun uitvaart willen

Drie op de tien Nederlanders hebben vrienden of kennissen die ze liever niet op hun eigen uitvaart willen. In de meeste gevallen hebben ze ook al aan hun naasten te kennen gegeven dat die personen niet welkom zijn.

De Nederlander is stellig over wie er absoluut niet naast zijn of haar kist mag staan. Dit is een van de resultaten uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van uitvaartverzorger en -verzekeraar Monuta. Een op vijf ondervraagden zegt dat er personen zijn waarmee men een slechte relatie heeft. 13 procent zegt geen behoefte te hebben om het voor het overlijden goed te maken; 8 procent hoopt dat dit wel gebeurt.

Dertig procent van de respondenten vraagt zich wel eens af wie er wel of niet zou komen op de uitvaart en wat dierbaren over hen zouden zeggen. Opmerkelijk is ouderen hier nauwelijks mee bezig zijn, maar dat dit vooral gedachten zijn die we bij de jongste groepen tegenkomen

Zo goedkoop mogelijk

Hoewel 70 procent van de ondervraagden de eigen uitvaartwensen niet schriftelijk heeft vastgelegd, zien veel Nederlanders wel voor zich hoe die uitvaart eruit moet komen te zien. Zo vindt 50 procent dat het een ‘feestje’ mag worden, al wil 44 procent van de ondervraagden óók de uitvaart zo goedkoop mogelijk houden. Met name jongeren hebben geen idee hoeveel een uitvaart kost.

“Uit ons onderzoek blijkt dat het bewustzijn van Nederlanders over de kosten van hun uitvaart en de waarde van de uitvaartverzekering nog laag is”, zegt Frank Fransen, directeur Verzekeringen bij Monuta. Als het eenmaal zo ver is, kunnen mensen kunnen zich overvallen voelen door die kosten.

Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering kan uitkomst bieden. Fransen: “Daarbij bepaal je helemaal zelf hoe goedkoop of duur het uiteindelijk wordt, volledig afhankelijk van je eigen wensen. Wil je er een grote bijeenkomst van maken of juist heel intiem voor alleen de beste vrienden en familie? En wie wil je wel en niet op de begrafenis? In alle gevallen is het zaak je nu al voor te bereiden, ook financieel.”

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau NL-Eyes in opdracht van Monuta. Hiervoor zijn 2.108 Nederlanders van 25 jaar of ouder ondervraagd over de thema’s afscheid en overlijden.

Dit is een partnerbijdrage van Monuta. Bekijk hier een volledig overzicht van partnerberichten van Monuta.

 

Reageer op dit artikel